Zondag 21 juli 2024
Twentesport

EK Shorttrack Heerenveen: Jorien ter Mors blaakt van zelfvertrouwen

Geplaatst op 17 januari 2011 door   ·   Geen reacties

14 januari 2011

HEERENVEEN – Ze zegt het zelf. Jorien ter Mors, shortrackster uit Enschede, kan komend weekend Europees kampioen worden. Ze heeft zichzelf  in het rijtje kanshebbers gezet voor de titelstrijd in Heerenveen. De 21-jarige shorttrackster maakt een sterk seizoen door en tankte vertrouwen in de wereldbeker, waar ze al dichtbij de medailles was. ‘Ik kan Europees kampioen worden’, zei ze op de website schaatsen.nl.

De eerste maanden van het seizoen zette Ter Mors mooie resultaten neer in de wereldbeker. Van de acht afstanden waarop ze van start ging, eindigde ze slechts één keer buiten de top tien. In Montreal kwam ze dichtbij de medailles op de 1500 meter, met een vierde en vijfde plaats. ‘Het geeft een lekker gevoel op weg naar de EK. Ik weet nu wat ik kan.’

‘Als alles klopt en ik goed rij, kan ik Europees kampioen worden, ‘zegt de Enschedese zelfverzekerd. Shorttrackkenners zien de Italiaanse Fontana als favoriet voor de titel. De tweevoudig Europees kampioene moest vorig jaar de titel laten aan de Tsjechische Novotna, maar wist een maand later als enige Europese beslag te leggen op een Olympische plak. Ze pakte het brons op de 500 meter. ‘Fontana is te verslaan. Bij de wereldbekers heb ik dat al laten zien’, stelt Ter Mors.

Ook op de afstanden gaat Ter Mors voor winst. ‘Het doel is om allround kampioene te worden en daarvoor heb je ook goud nodig op een afstand.’ Ter Mors dicht zichzelf op alle afstanden kansen toe. ‘De 500 meter wordt voor mij het moeilijkste. Op die afstand zijn er een aantal goede specialisten.’

Naast het individuele toernooi is Ter Mors met het vrouwenteam ook kansrijk voor de medailles. ‘Na drie keer brons, mag er nu wel een keer goud komen’, aldus Ter Mors, verwijzend naar de afgelopen vier Europese toernooien. In Heerenveen gaat het damesteam van de start met een bronzen plak van de wereldbekerwedstrijd in Changchun op zak.

De eerste voortekenen voor haar sterke rijden dit seizoen waren er voor Ter Mors al een jaar eerder. ‘Rond de Olympische Spelen voelde ik me goed en die lijn heb ik kunnen doortrekken’, kijkt Ter Mors  lop de ebzite van de KNSB terug. Dat liet ze bij de wereldkampioenschappen in maart in Sofia zien door de finale te bereiken op de 1500 meter, waarop ze uiteindelijk als zesde eindigde.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief