Donderdag 25 juli 2024
Twentesport

Andreas David vindt bij Schüttorf nieuwe uitdaging

Geplaatst op 18 juli 2014 door   ·   9 Reacties

david2ENSCHEDE – Andreas David (24) maakte een opvallende keuze door na zijn vertrek bij Excelsior’31 er voor te kiezen zijn voetbalcarrière in Duitsland te vervolgen. Nadat eerder Christian Cicek en Marco Aydin al voor een overstap naar Duitsland kozen, tekende David voor een seizoen bij FC Schüttorf 09.

‘Ik speelde al een tijdje met de gedachte ooit in Duitsland te willen voetballen’, licht David zijn keuze toe. ‘Ik vind de competities daar interessant en heb me verdiept in het Duitse voetbal. Toen afgelopen winterstop de onderhandelingen met Excelsior’31 stroef verliepen, had ik voor mijzelf al besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken en de overstap naar Duitsland te maken. Dat wil niet zeggen dat ik hier voor goed blijf spelen, want het zou ook kunnen dat ik na één of twee seizoenen weer terugkeer naar Nederland. Of dat weer bij Excelsior’31 zal zijn? Dat zou kunnen, ik heb er een hele mooie tijd gehad en ondanks de degradatie heb ik de club met een goed gevoel verlaten. Ik zal er in elk geval komend seizoen zeker nog wel eens komen kijken.’

Naamsbekendheid
Daar waar David in het Nederlandse amateurvoetbal welbekend is, blijkt dat aan de andere kant van de grens uiteraard een stuk minder het geval. ‘Om in beeld te komen bij Duitse clubs heb ik samen met Thijs Nieuwenhuis, de videograaf van Excelsior’31, een presentatievideo gemaakt en op internet laten zetten. Vervolgens heeft een goede bekende van mij clubs benaderd in de grensstreek, waarbij een aantal positief reageerde. Ik heb vervolgens met die clubs meegetraind en ook een aantal gesprekken gehad.’ De uiteindelijke keuze voor FC Schüttorf 09 werd beïnvloed door Bertino Nacar, net als David speler van het nationale team van Arameans Suyoye. ‘Andreas vertelde me tijdens het ConIFA toernooi, het WK voor staten zonder land, dat hij een club zocht. Ik vind het positief dat een voetballer er voor open staat iets nieuws te proberen, om zich zo als speler verder te ontwikkelen. Natuurlijk hoopte ik toen al dat hij voor Schüttorf zou kiezen, wat dat betreft ben ik echt heel blij met zijn komst bij ons’, vertelt de voormalige vleugelaanvaller van SV Meppen over de keuze van David. ‘Het ging mij om het totaalplaatje; de club, de organisatie, reisafstand, financieel, het niveau, de selectie maar zeker ook het feit dat Schüttorf trainers heeft die zelf in de Bundesliga gespeeld hebben. Ik merkte al snel dat ze veel verstand hebben van het spel. Daarnaast hebben ze beide vroeger als centrale verdediger gespeeld en zijn daarmee de ideale trainers om mij bepaalde aspecten bij te leren’, verduidelijkt David zijn keuze voor de vroegere club van Heracles-speler Simon Cziommer.

Stap omhoog
Want, hoewel David zeer tevreden is met zijn nieuwe club, ziet hij FC Schüttorf ook als een tussenstation, op weg naar een club die op een hoger niveau speelt. ‘Ik denk dat dit een mooie opstap is voor me. Ik wil hier leren wat het van een verdediger vraagt om in Duitsland te spelen, me verder ontwikkelen en naamsbekendheid opbouwen. Maar stel dat we promoveren en ik heb het erg naar mijn zin, dan kan het ook zomaar zijn dat ik hier langer blijf. Dat is ook iets wat ik vanaf dag één richting de club heb uitgesproken. Je moet dit zien als een situatie waarbij we een gezamenlijk doel hebben en de samenwerking ons beiden wat op moet leveren. Nacar verwacht in elk geval dat de samenwerking niet lang zal duren. ‘Ik ben sowieso liefhebber van het Nederlandse spel. Andreas is daar een goed voorbeeld van. Hij is sterk in de duels, maar geen verdediger die ballen zomaar weg ramt. Hij is juist een speler die steeds een voetballende oplossing kiest en probeert met een diagonale bal het spel naar voren te verleggen. Daarnaast heeft hij een enorme wil om te winnen, een type speler die de ploeg uitstraling geeft. Toch denk ik dat het goed is dat hij maar voor één seizoen getekend heeft. Hij moet zorgen naam te maken, want naar mijn mening kan hij zeker één of twee niveaus hoger spelen.’

Verschillen met Nederlanddavid-1
David, wiens komst bij FC Schüttorf al zorgde voor enkele positieve artikelen in de regionale Duitse pers, heeft inmiddels de eerste verschillen met Nederland ontdekt. ‘Er wordt hier in de voorbereiding echt hard getraind, waarbij de nadruk ligt op kracht, conditie, uithoudingsvermogen en teamspirit. We trainen nu vier keer in de week en moeten naast voetbalschoenen ook elke training loopschoenen meenemen. Er wordt echt volgens de Duitse stijl gewerkt, toeslaan wanneer de tegenstander moe is. Je zag dat ook tijdens het afgelopen Wereldkampioenschap. De Duitse ploeg was erg fit en een hecht team. Daarmee maakten ze het verschil. Ik merk dat ook aan mijzelf, deze manier van voorbereiding is heel anders dan ik gewend was, maar ik voel me fit. Wat dat betreft kan ik nauwelijks wachten tot het seizoen op 27 juli van start zal gaan. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn om hier te spelen.’

Foto2: Jan Sanderman/www.Excelsior31.nl

Delen is sportief

Reacties (9)

 1. Bert says:

  Mooie club ! Veel succes in Duitsland David !

 2. Wim says:

  Je hebt in Nederland als laten zien dat je uitstekend kan voetballen! Laat dat ook bij onze buren zien! Succes topper.

  Gr. Wim

 3. han says:

  Veel succes Andreas. Kom zeker eens bij je kijken.

 4. Jan Sanderman says:

  Leuk interview Andreas! Waar de super HD beelden van Thijs al niet goed voor zijn! Het kan niet anders dan dat ook het Duitsland avontuur een succes wordt! Het zij je gegund!

  Wat er in Rijssen ook van of over je gezegd of geschreven wordt, ik heb zelden een socialere voetballer meegemaakt. En dan spreek ik uit eigen ervaring. Ik zeg het niet graag, maar als je (net als ik) zo goed als met één been in het graf hebt gestaan, dan doet belangstelling van – wie dan ook – je áltijd goed. Er was geen speler bij Excelsior’31 die zoveel belangstelling voor ondergetekende toonde dan Andreas David. Dat siert je. En zal ik niet gauw vergeten. Het heeft me bijzonder goed gedaan. Respect en God bless, wat je ook zult ondernemen, in de toekomst!

 5. jos says:

  Zeker een goede voetballer, maar geen verdediger, Heb afgelopen seizoen vele tegendoelpunten gezien waarbij hij niet vrijuit ging. Mede hier door zijn ze gedegradeerd.Kijk de beelden maar terug!

 6. Bert says:

  Jos, dat is niet waar. Ik kijk 90% van de wedstrijden live en David was juist de meest constante speler van de selectie! Was op vrijwel geen fout te bekennen. Lubbers daarentegen, draaide afgelopen jaar wel een ongelukkig seizoen met wat foutjes hier en daar. Maar daardoor degradeer je niet. Na de winterstop (vertrek van Mahmudov) stond er geen team meer en en straalde niemand vertrouwen uit. Dar heeft ons nu helaas een plek in de hoofdklasse bezorgd.

 7. peter says:

  Alle respect voor David, maar ik heb meer moeite met het vertrek van Siemelink.
  Heeft veel tegenslagen moeten verwerken, maar stond er altijd wel.

 8. Marcel says:

  Herzlich Willkommen bei 09 Andreas David! Wir freuen uns auf dich!

  Bis Sonntag!

 9. TT says:

  Met Andreas David had Excelsior’31 één van de beste verdedigers uit de Topklasse in de selectie. Hij is een harde werker en een goede voetballer. Dit zijn spelers (zoals David/Mahmudov) die het verschil kunnen maken en waar ik graag naar kom kijken.
Archief