FC Twente boekt gelijkspel, maar toont ware gezicht pas laat

Geplaatst op 16 augustus 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Ondanks de prima prestatie tegen Benfica wacht FC Twente voor de return de schier onmogelijke opdracht een bevredigend resultaat te boeken in de Portugese hoofdstad. In de eerste confrontatie om een plek in de poulefase van de Champions League heeft de ploeg van Co Adriaanse een onfortuinlijk 2-2 gelijkspel geboekt tegen Benfica. FC Twente creëerde, vooral na de rust, kansen te over. Maar de twee Portugese treffers, ruim na de vroege openingsgoal van Luuk de Jong, bleken vanavond onoverbrugbaar. Bryan Ruiz zorgde tien minuten voor het eindsignaal voor nog wat hoop met zijn kopgoal, maar de uitslag was gezien de kansen te mager.

Kwalificatie voor het prestigieuze miljoenenbal, waardoor FC Twente vorig seizoen 13,4 miljoen euro kon bijschrijven op de begroting, wordt dit jaargang nog een hele klus voor de Tukkers. Al na de eerste ontmoeting uit het tweeluik met Benfica zijn de kansen op een goede uitkomst, door de ongunstige tegendoelpunten van de 2-2 uitslag, gereduceerd tot een minimum. En dat terwijl het zo onnodig was.

De Enschedese club kende in de eigen Grolsch Veste immers een droomstart met een uitstekend en onhoudbaar schot van Luuk de Jong (1-0), maar capituleerde daarna, met als directe gevolgen de gelijkmaker van Oscar Cardozo, die alle tijd kreeg om te schieten, en het doelpunt van Nolito, die een fraai aanval beloonde met de 2-1. FC Twente liet zich in die fase overlopen en toonde pas na de rust, met Marc Janko voor Denny Landzaat, haar ware gezicht. In de tweede helft kwam de Portugese grootmacht er nauwelijks meer aan te pas. De Enschedeërs kregen volop de mogelijkheid een inhaalslag te slaan en alsnog met een prettig vooruitzicht naar Lissabon af kunnen reizen, maar kwamen, ondanks drie grote kansen voor Luuk de Jong, niet verder dan 2-2. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal kwam FC Twente, door een kopgoal van Ruiz, pas op gelijke hoogte. Maar dat was te laat voor een fraai perspectief.

FC Twente, dat in de tweede helft bij vlagen imponeerde, zal in de return op z’n minst net zulke hogen ogen moeten gooien om nog kans te maken. Een klein mirakel zal wellicht nodig zijn om de poulefase te bereiken. Maar de wetenschap dat FC Twente in het verleden, in Istanbul tegen Fenerbahce en in Bremen tegen Werder, het publiek vaker versteld heeft doen staan, brengt nog enige hoop en een kleine vorm van houvast voor de Tukkers.