Maandag 22 april 2024
Twentesport

FC Twente heeft vijftal talentvolle Brazilianen op bezoek

Geplaatst op 24 maart 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Bij het beloftenteam van FC Twente speelden vanmiddag drie Brazilianen van Manchester United mee. Zij behoren tot een vijftal dat kans maakt over te stappen naar de Enschedese club.  Het gaat om Gladstony, Lucas Evangelista, Agnaldo, Aguilar en Rafael Leao. De verwachting is dat zij volgend seizoen in Enschede te zien zijn. Per direct is onmogelijk, aangezien geen van de spelers achttien jaar oud is: de minimum leeftijd voor een contractaanbieding. Gladstony en Rafael Leao worden dit jaar achttien.

De vijf komen dit seizoen waarschijnlijk vaker over om mee te trainen en oefenwedstrijden te spelen. Lucas Evangelista, Agnaldo en Aguilar speelden vanmiddag al mee met de beloften tegen AGOVV (5-1), daar Gladstony en Rafael Leao geblesseerd waren.

De spelers
Gladstony is een 17-jarige verdedigende middenvelder. De 16-jarige Lucas Evangelista is een middenvelder, net als de 17-jarige Rafael Leao. Agnaldo is daarentegen een typische spelmaker. Gladstony en Rafael Leao zijn ten opzichte van de vorige twee het meest gevorderd in hun ontwikkeling. Qua niveau hangen ze tegen het eerste elftal van Manchester United aan.

Aguilar, het grootste talent
Het grootste talent, waar United ook de meeste verwachtingen van heeft, is de uit Caceres afkomstige 16-jarige aanvaller Aguilar (foto), die deel uitmaakt van Brazilië onder 17. Aguilar was gecontracteerd door de topclub Cruzeiro uit Belo Horizonte , maar omdat contracten niet geldig zijn voor de zestiende verjaardag van een speler, nam Desportivo Brasil hem mee naar de voetbalschool in Porto Feliz. Zijn vorige coach is lyrisch over hem. ‘Er is geen twijfel over zijn kwaliteiten’, zegt Joao Paulo Tardim. ‘Om te zeggen dat hij een grote voetballer wordt, is proberen de toekomst te voorspellen. Maar de kans dat hij het haalt, acht ik heel groot.’

Desportivo Brasil staat bekend om talentenhandel
Desportivo Brasil, de club waar het vijftal vandaan komt, staat bekend om het doorverkopen van talenten. Deze club verdiend liever op deze manier geld, dan dat het talenten moet behouden in de hoop een prijs te bemachtigen. Talentverkoop is de eerste prioriteit. De voetbalschool Desportivo Brasil is eigendom van het bureau Traffic dat overal in Zuid-Amerika talenten scout en aan zich bindt. Traffic houdt ook in Europa vijftig procent van de verkooprechten van de spelers. Ze zijn verplicht Engels te leren  en krijgen via Manchester United ook een uitgebreide mentale training. Als een speler 18 jaar is, kan de Engelse club de speler overnemen. Vervolgens wordt hij voorlopig bij FC Twente ondergebracht.

Samenwerkingsverband voor ervaring en speelgerechtigheid
Het samenwerkingsverband dat voorlopig voor twee en een halfjaar is afgesproken, biedt Manchester United de mogelijkheid zelf de ontwikkeling van de Zuid-Amerikaanse talenten te leiden. De Engelsen besteden dat in de vorm van een soort holding weer uit aan FC Twente. Dat is vanwege de strenge immigratiewetgeving in Groot-Brittannië. Bovendien wordt zo’n voetballer dan eerder een zogenaamde voetbal-Europeaan. De beleidsmakers van Manchester United zijn ook van mening dat de besten van de gescoute Brazilianen bij FC Twente eerder een basisplaats zullen kunnen veroveren dan bij de Engelse topclub. Dat is dan volgens hen ook beter voor de ontwikkeling.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief