Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Huis van de Wielersport in Hulsbeek gaat vier miljoen euro kosten

Geplaatst op 21 februari 2011 door   ·   Geen reacties
OLDENZAAL – Huis van de Wielersport heeft besloten zich definitief in Twente te vestigen. Dit is een van de conclusies uit het bedrijfsplan dat de Stichting Nationaal Wielersportmuseum deze week onder het motto “Het gat dichtrijden” naar buiten brengt. Met Huis van de Wielersport wordt Twente verrijkt met een topattractie, waarin de wielersport in al zijn facetten centraal staat. Het Huis is een voor Nederland uniek concept waarin de geschiedenis van de nationale wielersport met indringende en interactieve presentaties wordt gekoppeld aan de actualiteit, sportbeleving, duurzaamheid en zelf ondernemen.

Minimaal 45000 bezoekers in 2015

Huis van de Wielersport wordt tegelijkertijd gebouw, landschap en virtuele omgeving en wil in 2015 minimaal 45.000 bezoekers trekken. Vaste exposities, tijdelijke tentoonstellingen, educatieve activiteiten, een kennis- en informatie, doeactiviteiten, horeca, zakelijke dienstverlening, toertochten en wedstrijden krijgen er een plaats. Daarmee wil het Huis een spin in het web zijn van evenementen en activiteiten rond de wielersport in de breedste zin van het woord en in al zijn disciplines, op zowel een nationale, een regionale en een lokale schaal.

Belevingsruimte
Huis van de Wielersport wil de bezoeker uitdagen en zelf aan het werk zetten. Zo staan er in de belevingsruimtes straks allerhande fietsen voor wandvullende beeldschermen opgesteld. Bezoekers kunnen racen op een ‘hoge bi’ uit het einde van de 19de eeuw of een poging doen de snelheid van het werelduurrecord te benaderen, op kasseien te fietsen of beroemde bergen als de Alpe d’Huez te beklimmen. Ook biedt het Huis de bezoeker de mogelijkheid om op het buitenterrein de hypermodernste technische snufjes op fietsgebied uit te proberen.
Een belangrijke plaats ingeruimd voor het wielererfgoed. De geschiedenis en de actualiteit van de sport zal in tien thema’s worden gepresenteerd: van heroïek tot techniek en van klassiekers tot doping en gezondheid. Hoogte- en dieptepunten uit de wielersport zullen via verhalen, beelden en virtuele realiteit kunnen worden beluisterd en beleefd. Vele verzamelaars en oud-wielrenners hebben hun collectie inmiddels toegezegd. Een van de topstukken op dit moment is evenwel een gangmaak motorfiets uit 1913. Voor het eerst te zien op een expositie in het kader van het NK Wielrennen in Ootmarsum in juni van dit jaar.

Grote fiets- en wielertraditie

Met een op de seizoenen afgestemde programmering is Huis van de Wielersport het gehele jaar toegankelijk. In samenwerking met belangrijke partners als de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) wordt een levendige en gevarieerde programmering opgezet. Daarnaast draagt het Huis actief bij aan de realisatie van de doelstelling van het Olympisch Plan 2028, namelijk ‘heel Nederland op Olympisch niveau’. Huis van de Wielersport draagt zijn steentje bij aan meer ‘beweging’ en wil als gezinsattractie een platform zijn voor alle lagen van de samenleving.
Vestiging in Twente ligt om meerdere redenen voor de hand. De regio heeft een grote fiets- en wielertraditie en een groot toeristisch-recreatief potentieel. Daarnaast staat Twente nationaal volop in de belangstelling wanneer het gaat om ontwikkeling van infrastructuur, kennis en topsport. De beoogde locatie is gelegen in recreatieterrein Het Hulsbeek, ten westen van Oldenzaal nabij de A-1. Ligging, omgeving en ruimte bieden het Huis daar de beste garanties om zijn doelstellingen te realiseren. Huis van de Wielersport wil als hoogwaardige attractie een blijvende impuls aan de ontwikkeling van het gebied geven. Daartoe zal het samenwerkingsverbanden aangaan met de daar werkzame ondernemers.
Met de bouw en inrichting van het Huis is een bedrag van circa vier miljoen euro gemoeid. Huis van de Wielersport wil deze investering als volgt dekken: 25% uit fondsen, 25% uit sponsoring, 40% via overheden en 10 % uit eigen financiering. Daarvoor is het Huis in gesprek met een groot aantal investeerders en sponsors.

Foto: Hennie Kuiper in afwachting van een andere fiets na pech tijdens de door hem gewonnen klassieker Parijs-Roubaix in 1983. Kuiper werkt achter de schermen volop mee aan de realisatie van het Huis van de Wielersport in Oldenzaal.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief