Vrijdag 19 juli 2024
Twentesport

Merle van Benthem, favoriet van de regio op EK BMX in Haaksbergen

Geplaatst op 7 juli 2011 door   ·   Geen reacties

HENGELO – De liefhebbers van spectaculaire sport op twee wielen zijn komend weekend in Haaksbergen te vinden bij DVO aan de Geurkerdijk. De BMX (fietscross)club organiseert het EK. En niet alleen het evenement zelf wordt interessant, uit deze regio is ook nog eens een regelrechte kandidate voor de titel afkomstig.  Merle van Benthem (18) uit Hengelo won titels in Zuid-Afrika, China, Brazilië en Denemarken, maar in eigen regio, bij de club waar ze is opgeleid, een grote prijs winnen, daar heeft ze vanzelfsprekend extra veel zin in.

Ze begon als vierjarige bij Het Twentse Ros op enkele honderden meters van het huis waar ze woonde, maar stapte twee jaar later over naar DVO in Haaksbergen.
Merle van Benthem (foto): ‘Daar werden we meer uitgedaagd. Je kon er verder komen, omdat ze lid waren van de KNWU. Daardoor kon ik nationale en internationale wedstrijden gaan rijden.’

Haar eerste overwinning boekte ze als vierjarige in Ommen. Daarna volgden talloze bekers en ook medailles van goud, zilver en brons. Ze is de tel kwijt. Kleine wedstrijden en grote, vaak klonk de naam Van Benthem door de luidsprekers als winnaar van de wedstrijd. Bij de jeugd, bij de junioren en nu bij de senioren. Als twaalfjarige werd ze in 2004 in Valkenswaard wereldkampioen bij de jeugd in haar leeftijdscategorie. In 2006 (São Paulo) was ze tweede, maar werd ze wel Europees kampioen. Een jaar later prolongeerde ze in Frankrijk die titel en toen kwam 2008. In China racete ze naar twee wereldtitels (op de normale crossfiets en de cruiser), in 2009 werd ze tweede op het WK en Europees kampioen op de cruiser en in 2010 kwam daar dus nog een fraaie wereld- en Europese titel bij.
Merle van Benthem: ‘Wat ik steeds weer denk als ik op het podium sta, is de erkenning die je krijgt voor alles wat je ervoor moet doen om er te komen. Dat is toch altijd moeilijk. In 2010 was ik lang geblesseerd, maar toch won ik in Zuid-Afrika de wedstrijd van het jaar, de wereldtitel. Het hele jaar ging het slecht en toch viel daar alles op zijn plaats. Ik werd er emotioneel van. Meteen na de finish vloog in de armen van Bas de Wever, de bondscoach. Eindelijk ging het weer naar wens.’

In Haaskbergen kan Merle de zoveelste hoofdprijs winnen. Het EK in eigen regio, het geeft haar een extra kick.
Merle van Benthem: ‘In haaksbergen winnen is lastig. Ik rij nu bij de senioren en heb door een blessure nog wat weinig wedstrijdritme. We zullen zien. Het thuisvoordeel kan helpen, ja. Als er veel publiek voor mij is, doet me dat wel wat. Dat is een extra stimulans. M’n sterke punten? ‘Technisch goed, power, explosief, niet bang om te vallen en springen. Maar mijn grootste concurrente is Shanaze Reade uit Engeland. Die heeft diezelfde sterke punten. Ik denk dat zij de topfavoriet is.’

Overigens is de wedstrijd ook belangrijk voor haar Olympische deelname in Londen 2012 en ook voor die van haar Nederlandse ploeggenoten. Er kunnen punten verdiend worden voor ons land net als op de wereldbekerwedstrijden en het WK. Daardoor komt een land dan weer hoger op de ranking en daardoor mag je dan weer meer mensen afvaardigen naar Londen in 2012. Zoals de stand van zaken nu is mogen drie mannelijke en één vrouwelijke deelnemer namens Nederland naar de Spelen. De Hengelose is een belangrijke kandidaat, maar ook Lieke Claus en Joyce Seesing gaan voor een plek in de nationale ploeg.
Merle van Benthem: ‘We moeten er alles aan doen om er met meer meiden heen te kunnen. Maar als we op een wereldbekerwedstrijd een halve finale of finale halen, zijn we genomineerd. In het laatste weekend van juli is er weer een wedstrijd.’

Vrijdagmiddag om 5 uur is het EK voor Cruisers
Zaterdagmorgen om half tien begint het EK voor Challengers en ‘s middags om half 3 gaat het hoofdprogramma van start voor eliterijders en junioren.
Zondagmorgen half tien is het EK voor Challengers en ‘s middags om 3 uur zijn weer de eliterijders en junioren aan de beurt met aansluitend de finale.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief