Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Karim El Ahmadi

Geplaatst op 13 november 2017 door   ·   5 Reacties

Karim El Ahmadi naar het WK. Dat vind ik mooi. De middenvelder die geboren is op de Bentelobrink in de Enschedese Wesselerbrink zal in 2018 in Rusland mee gaan doen aan het grootste voetbaltoernooi ter wereld. We hebben als Twente dus een streekgenoot op het WK die daar dan namens Marokko gaat voetballen. Best bijzonder.

Journalisten horen neutraal te zijn, objectief. Dat probeerde ik ook altijd te zijn in de tijd dat ik in de actuele sportjournalistiek werkzaam was. Maar in al die tijden heb ik regelmatig voetballers aan het werk gezien waarvan ik stiekem een fan was. Karim hoort daar ook bij. Wat heb ik genoten van deze man. Vooral toen hij bij FC Twente speelde, kon je deze rasvoetballer bijna wekelijks van nabij bewonderen. Eerst in de jeugd, later in het eerste waarvoor hij 110 officiële wedstrijden heeft gespeeld.

Dat was destijds (van 2004 tot 2008) nog een andere Karim El Ahmadi dan die van nu. Hij had toen nog geen kale kop en zijn manier van voetballen was altijd speels en artistiek. In de jeugd was het een frêle pingeldoos en later in het eerste beheerste hij met mannen als Orlando Engelaar, Wout Brama en Ismail Aissati op basis van puur voetbal het middenveld. Zijn spel, met de bal aan de voet gekleefd, was een lust voor het oog.  Later werd hij harder, fanatieker, hoekiger, militanter. Hij schopte het tot aanvoerder van landskampioen Feyenoord.

Karim is afkomstig van UDI. Bij deze kleine, Enschedese club begon zijn carrière. Als balverliefd aanvallertje scoorde hij daar het ene doelpunt na het andere. Toen hij werd gescout door FC Twente, was een aantal ouders van het juniorenelftal waarin hij speelde, blij. ‘Ik was een enorme pingelaar en dat irriteerde sommige ouders. Ik deed alles alleen, zo zag ik als kleine jongen in die tijd het voetbal’, vertelde hij me twee jaar geleden toen ik hem voor mijn boek De Top 50 van FC Twente op de 21ste plaats posteerde in de lijst van de 50 beste voetballers van de club tussen 1965 en 2015.

Bij de profclub in zijn geboorteplaats had Karim het aanvankelijk niet makkelijk. Hij was klein en fysiek niet al te sterk. Hij moest bikkelen, de pingeldoos moest leren kijken naar zijn medespelers en hard werken om zich te handhaven. Dat lukte, hoewel hij enkele keren vreesde voor een tussentijds vertrek.
Toen Fred Rutten in 2006 de leiding kreeg over de eerste selectie, had Karim in een mum van tijd een basisplaats. Daar begon de loopbaan van de Twentse Marokkaan vorm te krijgen. In 2008 ging hij naar Feyenoord, speelde nog even in Dubai, verkaste naar Aston Villa om in 2012 terug te gaan naar Feyenoord.

In Rotterdam heeft de 32-jarige middenvelder een appartement, maar hij vertoeft ook regelmatig in zijn fraaie loft in Enschede met uitzicht op de Grolsch Veste. Af en toe komt de gedachte in hem op daar nog weer te  voetballen. ‘Ik heb bij FC Twente een geweldige tijd gehad. Misschien sluit ik daar de carrière af of anders bij Feyenoord, waar ik het nog steeds naar mijn zin heb. Het zijn twee volksclubs. De toekomst zal het uitwijzen’, zei hij in bovengenoemd boek. Laten wij als Twentse voetballiefhebbers hopen op een spoedige rentree bij de FC. Ze kunnen hem goed gebruiken.

Maar eerst het WK in Rusland waarvoor hij zich afgelopen weekend plaatste, samen met oa Hakim Ziyech, ook een ex-FC Twenteman. Fijn dat zij er wel bij zijn.

(Maker van de bovenste foto is van Stefan Schipper)

 

Delen is sportief

Reacties (5)

 1. Geurt says:

  Hoe zou het die andere balmagiër van de Wesselerbronx’er Zunabrink, Tjarron Cherry vergaan ? Zit zijn geld te tellen in de Chinese provincie. Zo’n jongen moet zsm. terugkeren op het ouwe nest. Mooie uitdaging voor Van Halst en Verbeek !

 2. jeroen says:

  Eerst met de schuldeiser en de fiscus afrekenen en dan dromen over een balmagiër.

  • Geurt says:

   Ben je gek, de geldschieters gaan helemaal los in Januari.
   Kuwas staat hoog genoteerd. Drie ton ? Dik betaald na al die gratis afvallers uit de Twentse opleiding. Tijd om wat terug te doen richting de grote, weldoenende broer, man.

 3. jeroen says:

  Ja hoor, de pseudo Duitser begint zich weer te roeren. Enige nederigheid zou hem sieren. Er moeten nog veel rekeningen betaald worden foor FC Enschede. Er is al wat meegekregen door de transfer van Hoogma jr naar Hoffenheim. Nu voorlopig even je mond houden en de openstaande rekeningen betalen. Kuwas, droom lekker verder kereltje, die kunnen Az, Vitesse en Utrecht al niet meer betalen, laat staan de club uit Enschede!

 4. Jan says:

  Jeroen en Geurt, hier zit niemand op te wachten. Onzin, derde klas lagere school ,bah. Vanaf nu graag zinvolle opmerkingen.
Archief