Woensdag 8 mei 2024

FC Twente pakt in voetbalspektakel punt tegen Ajax

Geplaatst op 2 december 2017 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente heeft met 3-3 gelijkgespeeld tegen Ajax. Na 0-2 en 2-3 maakte Tom Boere vlak voor tijd gelijk. Daarmee kreeg FC Twente het punt waar het op basis van inzet en strijdlust recht had. Bovendien bevestigde het dat er veel meer mogelijk moet zijn dan strijden tegen degradatie.

Vooraf leek een resultaat halen tegen Ajax een utopie. Het voetballend vermogen van de Amsterdammers is dusdanig veel hoger dan dat van Twente dat een kleine nederlaag met het oog op het doelsaldo al een positief resultaat zou zijn. De ogenschijnlijk defensieve strijdwijze die FC Twente op papier als strijdplan had beloofde in dat opzicht ook weinig goeds. Want Ajax negentig minuten van scoren af houden is maar weinig tegenstanders gegeven.

De nul houden lukte ook FC Twente niet, al had dat voor een belangrijk deel ook met scheidsrechter Higler te maken. Nadat FC Twente in de eerste fase flink van zich afbeet en via Fredrik Jensen en zeker Michael Liendl mogelijkheden kreeg om te scoren, nam Ajax het initiatief over. De Amsterdammers

combineerden en zetten FC Twente vast op eigen helft. In die fase mochten de Enschedeers van geluk spreken dat er niet gescoorde werd. David Neres kwam vrij voor Brondeel, maar schoot naast. De inzet van Kasper Dolberg werd door Brondeel gekeerd.

Dat Ajax toch op voorsprong kwam lag zoals gezegd aan scheidsrechter Higler. De leidsman was Ajax gunstig gezind en bestrafte twee duels met gele kaarten voor Twente en vrije trappen voor Ajax. In beide gevallen was het  Lasse Schöne die vanaf rand strafschopgebied de bal in het net krulde. FC Twente kwam dichtbij de aansluitingstreffer maar ging bij rust met een ogenschijnlijk hopeloze achterstand richting kleedkamer.

Veerkracht
Na rust probeerde FC Twente de achterstand recht te zetten en met succes. Na een hoekschop van Danny Holla kopte Stefan Thesker raak. Toen de Duitser even daarna ook nog de 2-2 binnen schoot was het feest compleet. Tien minuten voor tijd leek dat alsnog mis te gaan. dat had FC Twente voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. Door ver in te zakken en het spel volledig aan Ajax te laten riep de ploeg de problemen over zich af. Een van richting veranderd schot van Justin Kluivert bracht Ajax opnieuw op voorsprong.

Na de 2-3 leek de wedstrijd toch echt verloren, maar opnieuw rechtte FC Twente de rug. En minuut voor tijd kwam FC Twente alsnog op gelijke hoogte. Tom Boere kopte, uit een vrije trap, fraai raak in de kruising en bepaalde de eindstand op 3-3. Het leverde FC Twente een punt op, maar belangrijker nog, de bevestiging dat wanneer er met hart en ziel wordt gespeeld de ploeg tot meer in staat blijkt te zijn dan waarschijnlijk door de spelers zelf vermoed werd.

FC Twente – Ajax 3-3 (0-2)
Scoreverloop: 32. Schöne 0-1, 37. Schöne 0-2, 49. Thesker 1-2, 63. Thesker 2-2, 78. Kluivert 2-3, 89. Boere 3-3.
FC Twente: Brondeel, Ter Avest, Hooiveld, Thesker, Bijen, Cuevas, Liendl, Jensen, Holla (74. Van der Lely), Assaidi (80. Slagveer), Boere (90+3. Kvasina).
Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Wöber (46. Zeefuik), Van de Beek, Neres, Ziyech, Schöne, F. De Jong, Dolberg (82. S. De Jong), Kluivert.

FOTOGRAFIE: Cees Elzenga