Dinsdag 23 april 2024
Twentesport

Onervaren Marc Reef coacht profwielrenners Skil-Shimano: ‘Ja, dat is een droom’

Geplaatst op 11 oktober 2011 door   ·   Geen reacties

OLDENZAAL – De vuurdoop is al geweest in de USA Pro Cycling Challenge in het Amerikaanse Colorado. Marc Reef (foto) uit Oldenzaal, 25 jaar jong, leidde daar alleen de ploeg van Skil-Shimano als ploegleider. Meteen op eigen benen. Hij regelde ter plekke het vervoer, zorgde dat het materiaal goed overkwam en uiteraard stuurde hij de renners aan. Hetzelfde deed hij reeds bij een paar koersen in België en afgelopen zondag bij de klassieker Parijs-Tours. Het is een opmerkelijk verhaal. Een jongeman die zelf geen grote carrière als wielrenner heeft gekend, wordt van de ene dag op de andere ploegleider bij een volwassen profploeg. ‘Ja, dat is een droom. Ik had dit een tijdje geleden niet durven denken’, zegt de Oldenzaler.

Hij reed onder andere verdienstelijk bij de Asito- en Löwikploeg, maar de laatste anderhalf jaar reed Marc Reef maar drie wedstrijden. Hij was geveld door het zg cmv-virus, een soort ziekte van Pfeiffer. Net toen hij hersteld was en het wielrennen weer op wilde pakken alsmede de studie bedrijfskunde op de UT belde Rudie Kemna. Of hij ploegleider wilde worden bij Skil-Shimano en de daaruit voortvloeiende nieuwe ploeg waarvan de naam nog niet bekend is.

‘Ik twijfelde wel even, heb gesprekken gevoerd met de andere ploegleiders en met Iwan Spekenbrink, de directeur. Toen heb ik als een soort stagiaire de  Ronde van Oostenrijk meegemaakt en besloot het aanbod aan te nemen. Het is toch hartstikke mooi op deze manier met topsporters te werken. Ik heb een baan in de sport die mijn hobby was, het is een super mooie uitdaging. Ik kan mijn steentje bijdragen aan zo’n grote ploeg. Geweldig toch?’

Je hebt nooit onder Rudie Kemna gefietst. Hoe kwam hij op jou?
Marc Reef: ‘We trainden en fitnessten wel eens samen. Dan praat je veel samen. Zo moet hij op het idee gekomen zijn.’

Raar is het wel, want er solliciteerden ook veel profwielrenners op die job.
Reef: ‘Dat heb ik ook gehoord, maar hij kwam toch bij mij. Ik heb geen ervaring, maar ga de ploegleiderscursus doen en de trainerscursus. Met Merijn Zeeman, een van de andere ploegleiders, ga ik me verdiepen in de materie om zo een betere coach te worden.’

Rudie Kemna zelf, de man die Reef benaderde, twijfelt niet. Vanuit Melbourne waar hij met een ploeg vanaf morgen de Sun Tour gaat rijden, meldt hij dat Reef alles heeft om een goede coach te worden. ‘Allereerst is hij intelligent en kan hij goed luisteren. Verder weet Marc heel veel van wielrennen en heeft hij koersinzicht. Ik denk dat hij snel zover zal zijn dat hij respect afdwingt bij de renners. We hebben er goed over nagedacht. Hij heeft nog geen enkele status opgebouwd, maar we hebben toch voor hem gekozen. Hij gaat zich wel waarmaken’, aldus Kemna.

Op de erelijst van Marc Reef staan oa een tiende plaats in de Ronde van Overijssel, een vierde plaats in een etappe in Olympia’s Tour en een vierde plaats in de Ronde van Zuid-Friesland.

Foto: De Skil-Shimano-ploeg in  de USA Pro Cycling Challenge in de staat Colorado met rechts de debuterende ploegleider Marc Reef uit Oldenzaal. Naast hem Albert Timmer uit Gramsbergen en daarnaast de sprinter Kenny van Hummel.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief