Donderdag 25 juli 2024
Twentesport

Vrouwencriteriums wielerrondes Rijssen en Hengelo opnieuw in gevaar

Geplaatst op 6 mei 2014 door   ·   1 Reactie

Annemiek van Vleuten wint Ronde van Rijssen 2013RIJSSEN – Net als in de afgelopen twee edities van de Ronde van Rijssen heeft de organisatie ook dit jaar weer de grootste moeite om wielrensters naar hun koers te lokken. Had de wielerronde vorig jaar op drie weken voor het evenement nog slechts vijftien inschrijvingen, dit jaar is het helemaal penibel. Met nog anderhalve week tot de 50e editie van de Ronde van Rijssen hebben slechts veertien vrouwen zich aangemeld. Daarmee lijkt de kans meer dan aanwezig dat het criterium voor vrouwen op zaterdag 17 mei geschrapt gaat worden. Een flinke teleurstelling voor de organisatie, dat haar jubileumeditie juist graag wat extra glans had willen geven.

De Nacht van Hengelo schrapte vorig jaar de wedstrijd voor de vrouwen, verreden in het voorprogramma van de professionele mannen, al omdat er amper aanmeldingen binnen kwamen. Ook zij lijken in zwaar weer te komen. Exact een maand voor de koers op vrijdag 6 juni staat het aantal inschrijvingen op vier. Zowel in Rijssen als in Hengelo lopen de aanmeldingen voor de overige wedstrijden wel gewoon goed.

Lastige data
Waarom het aantal aanmeldingen voor de vrouwencriteriums zo tegenvalt is voor de twee organisaties ook gissen, hoewel voor insiders duidelijk is dat beide koersen ook geen handige data hebben. Op de dag van de Ronde van Rijssen wordt in Appelscha een nationale klassieker verreden. Daarnaast heeft men last van de laat ingevoegde Belgische klassieker Trofee Maarten Wynants, waar ook flink wat Nederlandse rensters zullen starten, en is de Nederlandse selectie op trainingskamp.

De Nacht van Hengelo heeft dan weer niet het probleem dat op hun datum een andere koers georganiseerd wordt, maar hun koers valt wel heel ongunstig op de kalender. Twee dagen voor hen wordt de nationale klassieker Parel van de Veluwe verreden, terwijl op de zaterdag en zondag na de Nacht van Hengelo de tweedaagse Omloop van de Schermer gepland staat. Daar komt nog eens bij dat veel deelneemsters studentes zijn of gewoon moeten werken en de starttijd van 17.45 uur voor velen op de vrijdag daardoor een struikelblok vormt. Het is dus nog maar de vraag of dit jaar wel weer daadwerkelijk een koers voor vrouwen verreden wordt in het voorprogramma van de profronde.

Foto: Sportfoto.nl – vorig jaar won toenmalig Nederlands kampioene Annemiek van Vleuten de Ronde van Rijssen. Het is nog maar de vraag of zij in de 50e editie een opvolgster krijgt.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Wim Jansen says:

    Helaas waar wat hier boven staat,zei het niet dat de knwu hier ook wat in kan betekenen,een beetje coördinatie zou hier op zijn plaats zijn wij geven de data al zeer vroeg in,ik weet wij zijn een klein onderdeel in het geheel,maar het gevaar is wel dat de dames zometeen nergens meer een criterium kunnen rijden,een volgend probleem voor een organisatie is het inschrijven de dames kunnen en mogen tot drie dagen voor een evenement nog inschrijven als organisatie zit je nagelbijtend af te wachten of er wel genoeg komen,zoniet met als resultaat dat sponsors afhaken wat het evenement geen goed doet,Gr. Wim Jansen ronde van rijssen
Archief