Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Kogelstoter Rutger Smith tegen Cantwell en Majewski in centrum Hengelo

Geplaatst op 29 maart 2011 door   ·   Geen reacties

HENGELO – Het Hengelose publiek maakt zaterdag 28 mei op een bijzondere manier kennis met het onderdeel kogelstoten van de FBK-Games. De wedstrijdring wordt namelijk uitgezet pal naast het horecaplein aan het Burg. Jansenplein in hartje binnenstad. Ook qua bezetting wordt het een bijzonder evenement, want nationale topper Rutger Smith neemt het op tegen onder anderen wereldkampioen in- en outdoor Christian Cantwell en Olympisch titelhouder Tomasz Majewski.

Cantwell heeft als beste prestatie ooit een afstand van 22,54 meter op zijn naam staan. Die dateert weliswaar alweer van juni 2004, maar vorig jaar nog kwam de 30-jarige Amerikaan tot 22,41 meter. Bij het WK indoor greep Christian Cantwell goud in 2004, 2008 en 2010. In 2008 eindigde Cantwell als tweede bij de Olympische Spelen van Beijing, direct achter Tomasz Majewski. De Pool finishte in 2009 op zijn beurt na een beste stoot van 21,91 meter met twaalf centimeter achterstand op Cantwell (22,03) als tweede bij het WK.
Vorig jaar miste Majewski, wiens beste worp op 21,95 meter (Stockholm, juli 2009) staat, bij het Europees kampioenschap in Barcelona het goud op een haar na. Met precies 21,00 meter kwam hij precies een centimeter te kort tegen de Rus Andrew Mikhnevich.

Rutger Smith, tweede bij het WK van 2005 en twee jaar later derde op het mondiale platform, keerde eerder dit jaar terug in de wedstrijdsport na tweeënhalf jaar blessureleed.

Voor hem zijn de FBK-Games een eerste goede graadmeter hoe succesvol zijn rentree kan verlopen. De Groninger heeft met een worp van 21,61 meter (Leiden, juni 2006) het nationaal record op zijn naam. Hij kijkt uit naar de confrontatie met Cantwell en Majewski. Maar zeker ook naar de bijzondere locatie waar op 28 mei, een dag voor de andere onderdelen van de FBK-Games, het kogelstoten wordt afgewerkt. Rutger Smith: ‘Een fantastisch initiatief. In een stadion zit er toch altijd nog een rondbaan tussen de atleten en het publiek. Het is prachtig als het publiek zo dicht bij het strijdtoneel kan komen.’

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief