Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Olympisch én wereldkampioen verspringen naar FBK-Games

Geplaatst op 18 maart 2011 door   ·   Geen reacties

HENGELO – Irving Saladino (foto) en Dwight Phillips, de beste verspringers ter wereld, komen op 29 mei naar de FBK-Games. De persoonlijke records van de twee topatleten liggen precies één centimeter uit elkaar. De Amerikaan Phillips sprong ooit 8,74 meter, Panamees Saladino reikte in zijn loopbaan het verst toen hij in 2008 tijdens de FBK-Games in Hengelo het stadionrecord verpulverde en het op 8,73 meter bracht. De beste verspringers van het afgelopen decennium lijken daarmee tijdens de 29ste editie garant te staan voor een even boeiende ontmoeting als in 2009. Toen bleef regerend Olympisch kampioen Saladino in het FBK-Stadion de Amerikaan met een sprong van 8,56 meter welgeteld twee centimeter voor.

Het verspringen belooft een van de absolute hoogtepunten van het programma te worden. Zeker als atletencoördinator Ellen van Langen er in slaagt haar onderhandelingen met Europees kampioen Christian Reif ook dit keer succesvol af te ronden. De Duitser veroverde in 2010 achter Dwight Phillips de tweede plaats in Hengelo met een persoonlijk record van 8,27 meter. Dat scherpte hij later dat jaar tijdens de EK in Barcelona aan tot 8,47 meter. Reif heeft daarmee de belegen beste Duitse prestatie ooit, van Lutz Dombrowski (8,54 meter), in het vizier.

De verspringbak van het Hengelose stadion werd in 2008 speciaal voor Irving Saladino verlengd, nadat zich een jaar eerder naar eigen zeggen bij zijn zege met 8,53 meter had moeten inhouden. De Panamees toonde zijn waardering aan de organisatie met een formidabele sprong van 8,73 meter, nog altijd de verste uit zijn imposante loopbaan. Voor zijn gouden medaille bij de Olympische Spelen van Beijing had Saladino al aan 8,34 meter genoeg. Een jaar eerder had hij in Osaka de wereldtitel veroverd met 8,57 meter.

Phillips kwam op 7 juni 2009 in Eugene tot 8,74 meter. De wereldkampioen van 2003, 2005 en 2009 was vorig jaar dus de sterkste. Toen kwam het echter niet tot een confrontatie met zijn grote concurrent. Saladino kwam wel naar Hengelo, maar moest de wedstrijd laten schieten vanwege een blessure.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief