Wiezoloop viert derde lustrum met twee parcoursrecords

Geplaatst op 7 juli 2013 door   ·   Geen reacties

WIERDEN – De  vijftiende editie van de Wiezoloop in Wierden is een historische geworden. Voor het eerst werd zowel bij de dames als bij de heren een parcoursrecord gelopen. Samuel Tsegay en Lilian Jelagat gaven de Wiezoloop een boost door met de winnende tijden Wierden een plek te geven op de wereldranglijst van 10 km-wedstrijden.  Het evenement telde bovendien een record aantal van bijna 2000 deelnemers en voor het eerst won een hardloper uit Eritrea de BDO Galarun.

De Galarun is een wedstrijd waar alleen snelle atleten worden toegelaten bleek een schot in de roos. Drie ronden lang vlogen vijf Afrikaanse hardlopers in ziedende vaart over het Wierdense asfalt. Vanaf ronde 1 lag het parcoursrecord van de Keniaan Gilbert Kirwa onder vuur. Samuel Tsegay, David Kogei, Bonsa Dida, Emmanuel Oliaulo en Philip Langat lieten zien waarom Afrika leidend in de wereldatletiek is. In een vlekkeloze stijl werd er halverwege een tijd van 13.54 op de klokken gezet. Bij de dames verliep de strijd geheel anders maar niet minder boeiend. Lilian Jelagat besloot na de start onmiddellijk tot een solo en rondde haar vijf kilometer af in 15.49.

Aangemoedigd door een massale roffel op de reclameborden sprintte Tsegay na tien kilometer voluit en zag zijn inspanning beloond met een nieuw parcoursrecord van 28.04. David Kogei werd tweede in 28.15 en zijn landgenoot Oliaulo in 28.16 derde.  Beste landgenoot werd Albert Meijer uit Ede in 31.41.  Oud-olympiër Gert Jan Liefers uit Apeldoorn debuteerde in Wierden met een tijd van 31.52.
Net na Liefers snelde Lilian Jelagat naar de finish. De Keniaanse leverde de beste prestatie van de dag door met een tijd van 32.36 het bestaande parcoursrecord met twintig tellen aan te scherpen . Tweede werd haar landgenote Jane Moraa (33.59). Een derde plaats was er voor Miranda Boonstra (Nijmegen) die na lang blessureleed een keurige 34.05 produceerde.

Op de Univé 10 km was Willem de Boer uit Exmorra de winnaar met een tijd van 33.37, Bjorn van Eekeren uit Twello (35.52) werd tweede en Wierdenaar Bieuwe Roelofs (36.04) derde. Tess Boekema (41.37) was de snelste bij de vrouwen

Roald Goossen uit Wierden won na een lange sprint de wedstrijd over vijf km in 15.55. Bij de dames ging de winst naar Patty den Ouden uit Deventer (17.27) voor Marlin Snuverink uit Hengelo (18.37).