Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Le Dakar bereikt eindbestemming Santiago

Geplaatst op 19 januari 2013 door   ·   Geen reacties

SANTIAGO – Le Dakar heeft zijn eindbestemming bereikt. De Chileense hoofdstad Santiago vormde het decor voor de finish van ‘s werelds zwaarste rally, die dit jaar vele Twentse deelnemers kende. Niet alle Tukkers haalden de eindstreep. Een overzicht van hoogte- en dieptepunten.

Van Merksteijn over de kop
Enschedeër Peter van Merksteijn Sr. en diens Belgische navigator Eddy Chevaillier begonnen in hun Toyota pick-up degelijk aan de rally, die dit jaar in Peru begon. Een zestiende en een achttiende plaats in de eerste twee etappes waren, zeker gezien de zware ritten, goede resultaten. Toch ging het al snel mis. In de derde proef sloegen ze meerdere malen met hun auto over de kop, waarbij naar verluidt meerdere wielen losraakten van de wagen. Van Merksteijn Sr. en Chevaillier bleven ongedeerd en probeerde de auto te repareren om zo verder te kunnen. Een kapotte rolkooi voorkwam echter dat ze hun weg mochten vervolgen. Einde oefening voor het ambitieuze tweetal, dat mikte op een top 10-klassering.

Top 5-droom gaat in rook op
De ambitie van Van Merksteijn Sr. en Chevaillier was ook terug te vinden in de auto van Erik Wevers en de eveneens Belgische co-rijder Fabian Lurquin. Zij wilden met de HRX Ford van het Twentse Riwald Dakar Team binnen de top 5 finishen in Santiago. Een klein moment van onoplettendheid in de negende proef zorgde er echter voor dat ze de finish nooit zouden halen. Hun top 5-droom ging in rook op toen ze een bocht verkeerd inschatten en met hun auto in het gras belandden. Wevers en Lurquin klommen zonder kleerscheuren uit de wagen, maar konden niet voorkomen dat het gras door de warme remmen in brand was gevlogen. Met de aanwezige brandblusser werd geprobeerd om het vuur te doven, maar er was geen houden aan. De HRX Ford van de Markeloër brandde volledig uit.

Opnieuw tegenslag Riwald Dakar Team
Diezelfde dag was Mandervener Gert Huzink, teamgenoot van Wevers, bezig aan zijn beste etappe van de rally. Hij kwam als dertiende binnen op het bivak, maar kon niet lang genieten van zijn beste dagprestatie. Tijdens de proef had hij een koprol gemaakt met de HRX Ford en dat leverde een uit het lood geslagen aandrijflijn op. Het betekende opnieuw een tegenslag voor het Riwald Dakar Team, dat eerder dus Wevers al uit de rally zag gaan. Voorafgaand aan de rally werd ook al bekend dat de zieke Richard Huzink niet kon starten in de vrachtwagen en dat Bernhard ten Brinke niet meedeed omdat hij zijn zieke moeder bij wilde staan. Ten Brinke was vorig jaar nog de beste Nederlander in het autoklassement.

Succesvolle debutant
Met recht kan gesteld worden dat René Kuipers uiteindelijk van alle Tukkers het beste presteert. In een IVECO truck van Team De Rooy rijdt de coureur uit Ambt Delden al de gehele rally bijzonder goed. Na een zeventiende plaats in de eerste rit wist Kuipers in de volgende etappes telkens dicht bij de top 10 te eindigen. Het leverde hem uiteindelijk een negende plaats op in het algemeen klassement van de vrachtwagens. De Deldenaar was bijna vier uur langzamer dan de winnaar van het klassement, de Rus Eduard Nikolaev, maar kan toch terugkijken op een succesvol debuut bij de vrachtwagens.

Doekje voor het bloeden
Het was niet alleen maar pech wat het Riwald Dakar Team trof. De truck van het Twentse team (foto) heeft de finish in Santiago wel gehaald. Bestuurder Anne Kies (de vervanger van de ernstig zieke Richard Huzink, red.) stuurde de vrachtwagen gestaag door de Zuid-Amerikaanse woestijnen en bergen. Het is een doekje voor het bloeden voor het Riwald Dakar Team. Kies kent in Ed Buursen (Tubbergen) en Ed Wigman zijn bijrijders, waarmee hij samen op de 33ste plaats in het algemeen klassement eindigde. Voor het drietal was presteren geen pré. Ze deden vooral mee om service te verlenen.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief