Vrijdag 1 maart 2024
Twentesport

Negende etappe nachtmerrie voor het Riwald Dakar Team

Geplaatst op 15 januari 2013 door   ·   Geen reacties

CORDOBA – De negende etappe van Le Dakar is voor het Riwald Dakar Team geëindigd in een nachtmerrie. Nadat eerder Erik Wevers en zijn Belgische navigator Fabian Lurquin uitvielen, moest ook Gert Huzink de handdoek in de ring gooien. De Mandervener eindigde de proef nog als dertiende maar door een uit het lood geraakte aandrijflijn moest ook hij stoppen.

Het Twentse Riwald Dakar Team begon nog prima aan de negende etappe, die de karavaan aan auto’s, trucks en motoren van Tucuman naar Cordoba voerde. Wevers stuurde zijn HRX Ford als tiende over de finish van het eerste gedeelte van de proef, terwijl Huzink als zeventiende finishte. Laatstgenoemde leek op weg naar zijn beste prestatie tot dan toe.

Gras
In het volgende gedeelte van de loodzware etappe over Argentijnse bodem ging het echter mis. Bij kilometer 423 liep een bocht anders dan het routeboek vertelde en dat werd Wevers en Lurquin fataal. De auto belandde op de zijkant in het gras, dat door de hitte van de remmen vlam vatte. Wevers en Lurquin konden zichzelf in veiligheid brengen, maar voor de auto was er geen redden meer aan. Het was het eerste hoofdstuk van wat een slecht horrorboek had kunnen zijn.
‘Ik heb geen woorden voor wat er vandaag is gebeurd’, probeert de Markeloër zijn teleurstelling onder woorden te brengen. ‘We zagen de brand ontstaan, het ging eigenlijk heel langzaam. De auto was nog wel te redden geweest door de brandweer. Maar ja, dit is de Dakar. Hier is alles anders.’

Koprol
Terwijl Wevers en Lurquin in de woestijn wachtten op vervoer naar het bivak in Cordoba was Huzink bezig aan zijn beste etappe van de rally. Ondanks dat hij een keer koprol maakte met de HRX Ford finishte de coureur als dertiende, zijn beste dagresultaat. De prestatie van Huzink was verzachtend na het eerdere drama wat het Riwald Dakar Team eerder die dag meemaakte. Door de prima prestatie drong hij met een 29ste positie in het algemeen klassement zelfs door tot de top 30. De gifbeker was echter nog niet leeg. Toen de auto van Huzink werd gecontroleerd zagen de monteurs de schade die was opgelopen door de koprol. De aandrijflijn was uit het lood geslagen en dat betekende dat ook Huzink ‘s werelds zwaarste rally moet verlaten. ‘Een tragische dag voor het team’, was de reactie van het Twentse dakarteam vanuit het bivak in Cordoba. ‘We hebben het gevoel in een slechte film te zijn beland. Verslagenheid heerst hier.’

Truckchauffeur René Kuipers kende een betere dag. Na twee vrije dagen (etappe acht werd afgelast en werd gevolgd door een rustdag) was de coureur uit Ambt Delden in de negende etappe weer op dreef en finishte hij als vijftiende. Niet de beste prestatie voor Kuipers, die in een truck van Team De Rooy rijdt, maar wel goed genoeg om zijn negende plaats in het algemeen klassement vast te houden.

De truck van het Riwald Dakar Team, met Anne Kies als bestuurder, wist de finish in Cordoba wel te bereiken en eindigde de proef als 42ste. Hij schuift één plaats op in het algemeen klassement en staat nu 31ste.

Foto: Eén van de twee auto’s van het Riwald Dakar Team in betere tijden. Allebei de HRX Ford zijn uit de race.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief