Zondag 21 april 2024
Twentesport

100% Sepp Blatter-vrij

Geplaatst op 3 juni 2015 door   ·   Geen reacties

Een schipper uit Oudeschild op Texel die boottochtjes over de Waddenzee organiseert prijst zijn diensten aan met een wel heel bijzondere reclameslogan: “100% Jack van Gelder-vrij” staat er in grote letters op het bordje waar zijn boot voor anker ligt. Als psycholoog van de koude grond zou ik deze ongetwijfeld ludiek bedoelde garantie toch graag willen duiden. Staat Jack van Gelder hier model voor de man waar eigenlijk iedereen zo zat van is, maar wiens grote, gebruinde hoofd desondanks keer op keer maar weer ongevraagd in beeld verschijnt? Iemand waar je maar niet vanaf komt en waarvan iedereen zich afvraagt waarom dat nou zo is. Je zou het een geniale marketingstrategie kunnen noemen. Inspelen op het collectieve gevoel van afkeer van de Jack van Gelders van deze wereld.

Met het gevaar dat ik Jack nu wel heel erg ga beledigen, maar wat Jack van Gelder in dat opzicht in het klein is, is Sepp Blatter in het groot.  En dus is het heerlijk om te kunnen constateren dat de wereld vanaf vandaag gegarandeerd 100% Sepp Blatter-vrij is. Prachtig vastgelegd in een foto van de gebroken bejaarde man die vanaf het podium richting een openstaande deur loopt, van waar achter een fel licht schijnt. Alsof hij rechtstreeks de tunnel het hiernamaals in wandelt.

Zaterdagochtend na zijn verkiezing voelde het een beetje als het ontwaken na een bittere, pijnlijke nederlaag van je favoriete club. Dat knagende ellendige gevoel in die eerste seconden van waakslaap en je dan ineens realiseren waar dat rotgevoel ook alweer vandaan kwam. Vanochtend ontwaakte ik zoals ook een supporter van De Graafschap zich maandag ongetwijfeld heeft gevoeld. De euforie van een adrenaline stuwende overwinning. Maar dan zonder kater.

Maar zoals ze inmiddels bij De Graafschap ook wel weer bij de positieven zullen zijn gekomen zo ben ik dat nu ook. Want wat lost het vertrek van Blatter nu helemaal op? Zijn kloon Platini wordt ook door het o zo integere Nederland al op het schild gehesen en de familie sluit straks ongetwijfeld de rijen om vrolijk door te gaan. De ijzeren greep van het grote, foute geld in het voetbal is simpelweg te groot. Zaterdagavond kijken honderden miljoenen voetballiefhebbers toe hoe een club met Qatar op de buik de belangrijkste prijs van de voetbalwereld opeist. Mede mogelijk gemaakt door ranzig oliegeld.

En Sepp Blatter? Het zou me niet verbazen als zijn mythische gestalte als een soort Monster van Loch Ness de komende jaren opduikt op de zandbanken van de Waddenzee. Daar kunnen slimme schippers dan vast weer munt uit slaan.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief