Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Dick Advocaat

Geplaatst op 10 juni 2017 door   ·   1 Reactie

Dick Advocaat is nu opeens een topcoach. Misschien is hij het altijd wel geweest, ook al is er heel vaak een beetje lacherig over hem gedaan. Advocaat begon onlangs voor de derde keer als bondscoach. En ‘we’ hebben meteen weer eens gewonnen. Goed, weliswaar van dwerg Luxemburg, maar Oranje was zo verkreukeld, vooral mentaal, dat vooraf met het ergste rekening moest worden gehouden. Maar zie, Oranje won met 5-0 van die Luxemburgers. Of ‘we’ nu alles gaan winnen en ‘ons’ daardoor miraculeus plaatsen voor het WK in Rusland zou een wonder zijn, maar Advocaat is – hoe dan ook – een topcoach.

Advocaat is vaak belachelijk gemaakt, maar zonder reden. Het zwaartepunt was het EK van 2004. De legendarische wissel van Arjen Robben, ook toen al één van de sterkhouders van het Nederlands Elftal, werd een nationale discussie van de beschamendste soort. De meningen van commentator spelende houwdegens als Johan Derksen en Jan Mulder waren ongehoorde openbare terechtstellingen. En hulptrainer Wim van Hanegem stak zijn ‘vriend’ Advocaat een spreekwoordelijk mes in de rug. Er zou te voorzichtig en te behoudend worden gespeeld. Niettemin bereikte de ploeg de halve finale waarin het tijdens een harde wedstrijd door Portugal uit de finale werd gehouden. Advocaat legde na het toernooi zijn functie neer.

Hij was eerder bondscoach van 1992 en dat tot 1994. Oranje kwalificeerde zich voor het WK in Amerika, met aantrekkelijk voetbal, maar volgens ‘kenners’ te aanvallend, te riskant. Om die reden wilde captain Ruud Gullit niet mee naar Amerika, de man is nu hulptrainer van Advocaat. De ploeg werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië dat uiteindelijk het toernooi won.

En nu is Advocaat dus weer trainer van Oranje. De kans is klein dat hij het mislukken van zijn beide voorgangers Guus Hiddink (te hoogbejaard) en Danny Blind (te onervaren) kan goedmaken met kwalificatie voor het WK, maar je weet maar nooit. Maar hij is hoe dan ook een toptrainer, na drie periodes als bondscoach en na zijn successen als clubtrainer van PSV Eindhoven, Glasgow Rangers en Zenith Petersburg.

En niet te vergeten zijn eerste cluppie: de zaterdagamateurs van Door Samenwerking Verkregen (DSV) Pijnacker, waarmee hij drie keer promoveerde en 67 wedstrijden ongeslagen bleef.

Daan Schipper

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. jeroen says:

    Dicky is een geldwolf, is geen schande, dat zijn er wel veel meer in dit land! Annie Schreijer (het geweten van de boeren), mijnheer Keizer van de VVD, Peter R de Vries en ga zo maar door.
Archief