Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Bromberen

Geplaatst op 25 oktober 2019 door   ·   Geen reacties

Op 12 oktober vestigde marathonloper Eliud Kipchoge een nieuw officieus wereldrecord. Kipchoge liep in Wenen als eerste mens de marathon twintig seconden onder de tot de verbeelding sprekende twee uur. Aan de finish etaleerde hij een zelden geziene explosie van vreugde en levenskracht. Voedselketentopper Midas Dekkers liet een dag na de prestatie enkele opvallende uitspraken optekenen in het AD. De kern van zijn betoog: ‘De mens is een alleskunner. Iemand die heel goed is in één ding kan ik niet bewonderen, want die is per definitie heel slecht in heel veel andere dingen.’

Tijdens het lezen van het stuk moest ik onmiddellijk denken aan onze andere nationale sportzuurpruim: Maarten van Rossem. Voorzover ik kan opmaken uit een stukje op zijn site, liep deze evolutionaire boekenwurm een sportafkeer op omdat hij door zijn omgeving tot sporten werd gedwongen. In plaats van boeken te lezen. Tot zijn grote afschuw zou sport zijn geëvolueerd tot een cultuur en gezond verstand verslindend massa-hysterisch verschijnsel. Hij kwalificeert sport als ‘onbeschrijfelijke onzin.’

Vooral in de westerse wereld is balans tussen mens, lichaam, natuur, inspanning, herstel, voeding en drank volledig verstoord. Een deel van de bevolking lijdt aan ernstige bewegingsarmoede die op steeds jongere leeftijd wordt ingezet. Gecombineerd met een overmatige consumptie van allerlei voedingsmiddelen die de metabolische balans in het menselijk lichaam danig verstoren. Waardoor er weer andere stoffen vereist zijn om de geest op te peppen zodat men zich voor even weer thuis voelt in een steeds verder aftakelend vleselijk omhulsel.

Hoe zijn we terecht gekomen in deze race naar de bodem van de put? Ooit is er een mens geweest die de kunst van het lezen en schrijven ontdekte. De mens ontsteeg de dierenwereld en dit leidde vooral tot een enorme expansiedrift. Superieure beschavingen, beschikkend over deze kennis en kunde, verdrongen de inferieure stammen. De ultieme race naar de dieperik werd ingezet door het omzetten van schrift in nullen en enen.

Nee, Midas Dekkers, dieren sporten inderdaad niet. Ik heb nog nooit een speerwerpend paard gezien, daar heb je helemaal gelijk in. En nee, Maarten van Rossem, je hoeft niet met de oranje uitgedoste kuddes mee te hossen om erbij te horen. Dat heb ik ook nog nooit gedaan. En ja, voor mij is een een sportveld een vele malen verantwoorder terrein voor mannelijke testosteronspiegelbeheersing dan een slagveld.

Ik zie nu alweer uit naar het einde van de middag als ik mijn lijf in de Holterberg de minimaal driewekelijkse injectie gelukzalige beweeghormonen toedien. Het opvoeren van hartslag en ademhalingsfrequentie veroorzaakt een aanscherping van zintuigen en activeert endocriene en metabolische systemen. Onbeschrijfelijke onzin? Evolutionair fysiologisch topdesign! Na ruim een uurtje bewegen en een verkwikkende douche lees ik verder in De Kracht van Atlantis van Ayn Rand. Een ode aan de kracht van het individu. Respect en begrip voor lijf en leden resulteert in gelukzalige levenskracht.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief