Vrijdag 1 maart 2024
Twentesport

Chain Gang

Geplaatst op 30 mei 2019 door   ·   1 Reactie

Vorige week beleefde ik ademloze momenten tijdens een fietsweekend met een bijzondere club Twentse ondernemers: de Chain Gang. Om het jaar smeden een handvol bedrijven, voornamelijk actief actief in de bouw, een combine en organiseren voor relaties en collega’s een fietsweekend in een attractieve fietsregio. Dit jaar togen we met zo’n vijftig mensen naar Vlaanderen, waar vanaf het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde drie dagen gefietst werd over Vlaanderen’s iconische bergen en kasseien.

Hoogtepunt was de culinaire etappekoers zaterdagavond langs drie geselecteerde restaurants in Gent. Onder leiding van een tweetal gidsen wandelden we door de stad en genoten van geschiedenis, smaak en sfeer. Speciale eregast was Joanne Simpson, dochter van de onder tragische omstandigheden in 1967 tijdens de Tour overleden wielerheld Tom Simpson en woonachtig vlakbij Gent. Joanne had lucht gekregen van de komst van Hennie Kuiper naar het CRVV en nam via het CRVV contact op met de Chain Gang of er gelegenheid zou zijn Hennie te ontmoeten. Hennie won de Ronde van Vlaanderen in 1981, vader Tom in 1961. Beiden staan op een prachtige poster met alle winnaars en zij wilde Hennie graag laten tekenen. Joanne was van harte welkom.

Tijdens het hoofdgerecht had ik het genoegen tegenover de perfect Vlaams sprekende Joanne plaats te kunnen nemen en we hadden een bijzonder gesprek. Het verhaal van Tom is een van de meest indrukwekkende histories in de wielersport. Tom overleed als Tour-favoriet op de flanken van de Ventoux. Uitgedroogd, bevangen door de hitte, hersenen en lichaam totaal gekookt. In die jaren mochten volgens een waanzinnige theorie renners niet veel drinken. Tom werd op de dag van zijn dood door zijn ploeg met twee bidons weggestuurd. De renners kregen onderweg geen bevoorrading aangereikt. De temperatuur steeg tot astronomische hoogte. Niet ver voor de beklimming van de Ventoux doken de knechten van Tom een café in en gristen van de tafels wat zij te pakken konden krijgen. Tom werd voorzien van drinken en in een fles bleek een alcoholische drank te zitten. Na een flinke slok smeet hij de fles weg. Nog geen uur later overleed Tom. In de achterzakken van zijn koerstrui werden wat verdachte pilletjes gevonden en in zijn bloed sporen van alcohol. Dopingcontroles bestonden nog nauwelijks. Maar hij werd gebrandmerkt als ‘de eerste dopingdode met een alcoholprobleem’.

Joanne was destijds vier en weduwe Helen Simpson trouwde met profrenner Barry Hoban. Er volgde een gelukkig huwelijk en een fijne jeugd, maar Joanne zou voor eeuwig ‘de dochter van’ blijven. Tot op de dag van vandaag is zij op zoek naar een kopie van het verdwenen autopsierapport waaruit zeker zou zijn af te leiden dat haar vader is overleden als gevolg van de vernietigende uitwerking van een levensgevaarlijke theorie. De journalist die haar vader duidt als dopingdode kan rekenen op de vraag of hij haar de kopie van het autopsierapport kan leveren waaruit dat blijkt. En zo is Tom Simpson tevens het eerste slachtoffer en voorbeeld van collaterale schade in de strijd tegen doping.

Tenslotte leerde het bizarre toeval dat Joanne in het Vlaamse Drongen op de helpdesk van hsbcad houtskeletbouw software werkt en contact heeft met twee aanwezige bouwbedrijven: De Groot Vroomshoop en Presolid. De fietsende directeuren Michiel Vincent, Herman Pluimers en Harrie Overbeek zijn sinds die zaterdag via de Chain Gang verbonden met een uitzonderlijk stuk wielergeschiedenis.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. JanM says:

    Wat een mooi verhaal weer Theo…
Archief