Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Corona Cup

Geplaatst op 6 maart 2020 door   ·   Geen reacties

De Italiaanse ploegleider van de Franse Cofidis-ploeg Roberto Damiani slaakte deze week een opmerkelijke, wanhopige noodkreet waarmee hij een hongerstaking aankondigde. Ik probeerde mijzelf in zijn schoenen te verplaatsen. Hij zit op dit moment met twee andere professionele wielerploegen gevangen in een luxe hotel in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. De nationale wielerronde werd donderdag 27 februari door de Noord-Italiaanse organisatoren afgeblazen nadat bij twee leden van een deelnemende ploeg het Corona griepvirus was vastgesteld. De twee resterende etappes werden geschrapt en er ontstond een chaotische situatie. De Arabische autoriteiten voerden uitgebreid tests uit, ploegen werden al dan niet -deels- in quarantaine gezet, konden vervolgens alsnog het land verlaten, media en organisatie probeerden via de kieren en gaten die de tests en de autoriteiten hen boden het land zo snel mogelijk te ontvluchten.

De arme Roberto meldde gisteren ondertussen dat de hometrainers voor zijn renners waren aangekomen. Kunnen ze tenminste op hun hotelkamer de fysieke en mentale aftakeling proberen een halt toe te roepen. Want voorlopig zitten zij tot 14 maart vast. Na terugkeer in hun eigen land zullen de negatief geteste renners en begeleiders ongetwijfeld nogmaals door de testmolen worden gedraaid en twee weken in quarantaine gezet.

Dezelfde Italiaanse organisator probeerde tevergeefs met man en macht de zaterdag te verrijden iconische wielerkoers Strade Bianche over de witte veldwegen van Toscane te redden. Gevolgd door de zevendaagse etappekoers Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Waarschijnlijk zullen ook deze een prooi worden van de Coronahysterie. Diverse ploegen hadden zich al teruggetrokken voor de wedstrijden en het wagenpark dat onderweg naar Italië was rechtsomkeer laten maken. Andere ploegen zijn vruchteloos afgereisd. Van een ‘level playing field’ en een eerlijke competitie is in deze pure chaos geen sprake meer. Wrange vaststelling daarbij is dat een griepvirus zich heel lastig kan vermenigvuldigen in de buitenlucht en er zich rond wielerkoersen nauwelijks mensenmassa’s vormen zoals bij voetbal.

De kapseizende wielerwereld heeft de ultieme kans zich solidair te tonen met Roberto en zijn in Abu Dhabi opgesloten ploegje. En een middelvinger op te steken tegen het virus. Tegenwoordig kunnen renners het met een moderne fietstrainer thuis tegen elkaar opnemen. Internet en speciale software volstaan. Een beetje slimme softwareontwikkelaar als Zwift ontwikkelt een Corona Cup wedstrijdencyclus over de parcoursen van de afgelaste wedstrijden en niemand hoeft zijn kot meer uit. De wielerfans met een trainer kunnen thuis ook meedoen. Fuck Corona.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief