Maandag 26 februari 2024
Twentesport

De verpletterende werking van FC Twente

Geplaatst op 29 mei 2013 door   ·   6 Reacties

Het lot van het amateurvoetbal gaat mij erg aan het hart. Of het nu gaat om de semiprofessionele top of de treurigheid van de absolute kelder, het heeft allemaal zijn onweerstaanbare charme en aantrekkingskracht. Geef mij de keus tussen een halve finale van de Champions League of een bezoek aan MVV’69 – Daarle, dan is dat voor mij geen dilemma.

Het is vloeken in de Twentse kerk, maar ik doe het toch, want ik nam met een zeker genoegen kennis van het missen van Europees voetbal door FC Twente. Niet dat ik iets tegen FC Twente heb, dat niet, maar de club heeft er onbedoeld wel voor gezorgd dat het zondagamateurvoetbal in Twente op apegapen ligt. En dat doet mijn liefhebbershart pijn.

Een jaar of drie mocht FC Twente zich een heuse topclub wanen en het zorgde ervoor dat iedereen er bij wilde horen en er bij wilde zijn. Het aantal van vijfduizend toeschouwers twintig jaar geleden, groeide en groeide maar, tot inmiddels dertigduizend en dan vergeet ik voor het gemak nog maar even een hele lading Eredivisie Live-kijkers. Hartstikke mooi allemaal, maar het gevolg is wel dat de Twentse sport de laatste vijf jaar volledig leeggegeten door de magnetische werking van de FC. Je kunt immers maar één ding tegelijk doen.

Misschien zijn de hoogtijdagen wel weer voorbij.  Een handvol faliekante miskopen, iets teveel financiële risico’s en een slechte hand van trainers en zie, FC Twente is weer gewoon de subtopper van weleer. En voor het eerst sinds jaren zat het stadion de laatste maanden ook weer verre van vol. Ik gun de fans een goed presterend Twente, maar stiekem vind ik het helemaal niet zo erg.

Komend seizoen is er dus zelfs geen Europees voetbal te zien in Enschede. Maar dat betekent wel dat FC Twente de thuiswedstrijden weer gewoon op zaterdagavond kan spelen en niet meer hoeft uit te wijken naar de zondagmiddag, waar het de bijna honderd Twentse amateurclubs de afgelopen jaren volledig heeft verpletterd. Laat het een troost zijn voor de fans, want ergens heeft iedereen toch ook sympathie voor het clubje uit het eigen dorp?

Delen is sportief

Reacties (6)

 1. harrie says:

  Dat je geen FCtwente suporter bent was mij wel duidelijk.
  3 jaar geleden schreef je ook een column toen FCTWENTE kampioen werd.Daar werd je ook niet vrolijk van.En je geboortegrond ligt nog wel in twente.
  HOE kun je zo vervremen van ons dierbaar tukkerland

  Blijf maar lekker in Apeldoorn.

 2. Edwin says:

  Wie is in hemelsnaam Rene Waning?

 3. harrie says:

  Hij schijnt geboren te zijn in Haaksbergen.

 4. Jasper says:

  Ik moet hem gelijk geven, je ziet duidelijk dat veel mensen zondags FCT zitten te kijken en niet bij de plaatselijke amateurclub, waar dat voorheen wel anders was. Heeft niets te maken of hij supporter is van FC Twente of niet, het feit dat hij aangeeft klopt gewoon

 5. Erwin says:

  Prima column, prima constatering. Genoeg clubs waar zelfs Eredivisie Live in de kantine te aanschouwen is. Mensen verkiezen ook dan vaak de kantine boven het hoofdveld een stukje verderop.

  Trieste reacties zoals van Harrie uit Rijssen en Edwin (wie is in hemelsnaam Edwin) zul je altijd houden. Komen thuis te kort en spuien hier hun gal. Toetsenbordridders.

 6. Hans van den Berg says:

  Zeer terechte colum. Niet spelen op zondagmiddag is ook een zegen voor de amateurtrainers in de lagere regonen van het amateurvoetbal. Soms verkozen 1e elftalspelers, FC Twente boven hun eigen team. Door het spelen van competitie, beker en Europese wedstrijden waren de spelers van FC de laatste maanden niet meer vooruit te branden. Geen Europees voetbal kan een zegen voor de FC zijn en een redding voor de amateurclubs. Aanvullend ben ik ook blij dat FC Twente een Enschede club blijft afkomstig van de fusie tussen Sportclub ENSCHEDE en ENSCHEDESE Boys en niet overgenomen wordt door de stad Hengelo ( FBK)!
Archief