Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Distikstofpentaoxide

Geplaatst op 2 januari 2020 door   ·   Geen reacties

‘Een bakkie doen bij mijn fietsmaat Jos in Wierden’ was een van de voornemens die al een tijdje op mijn te doen lijstje stond. Oudejaarsdag was daarvoor prima geschikt. Rond tien uur prikte een aandringend zonnetje door de Holtense mistsluiers. Ik pakte mijn sportfiets en trapte de oplossende mist in. Tussen Holten en Rijssen reed ik een plotseling een witte muur in, tegemoet komende auto’s baanden zich in wandeltempo door het doolhof. Ik zette mijn fietslamp aan. Enkele minuten later zou er op de parallel lopende N350 een kettingbotsing plaatsvinden, gelukkig was ik wat eerder op de fiets gestapt.

Het onzichtbare Rijssen was ondertussen allang hoorbaar. Het stadje werd geteisterd door een vuurwerkorkaan. Straten bevolkt door lagere- en middelbare schooljeugd, bezaaid met vliegende, springende, knallende en vuurspuwende rommel. Ik zag een niet ouder dan zeven jaar oud jongetje, geknield boven een stuk vuurwerk, pogend het rechtopstaande kokertje tot ontbranding te brengen. Vuurwerkresten rondom diverse, openstaande, opgeblazen prullenbakken. In de weilanden rondom Rijssen renden paarden nerveus door de nevel. Hoofdschuddend vervolgde ik mijn weg door de met mistflarden, kruitdampen en fijnstof bezwangerde atmosfeer. In Wierden hetzelfde beeld. Hoogtepunt in ons dorpje Holten was een op Nieuwjaarsdag urenlang door het dorp razende trekker met aanhanger, bevolkt door opgeschoten knalvuurwerk op straat smijtende snotneuzen.

Ondertussen is de discussie over een vuurwerkverbod in volle gang. Zevenenzeventig miljoen euro kostende collectieve waanzin, wereldwijd bespot en gepersifleerd. Politiek, milieuactivisten en rechterlijke macht zijn blijkbaar in staat binnen enkele maanden de gehele economie tot stilstand te brengen omwille van stoffen waar de burger een half jaar geleden nog nooit van gehoord had. Meten en handhaven, de heilige gralen van politiek en uitvoerders. Snelheidslimiet 100 zou 0,34% stikstofreductie opleveren. Tip voor onze Europese klimaatbataaf Frans Timmermans: verbied distikstofpentaoxide. Snapt niemand en succes verzekerd! Een plat vuurwerkverbod is kansloos want onmeetbaar, oncontroleerbaar en onhandhaafbaar. Drugs- en alcoholverbod? Suiker- en vettax? ‘Betutteling!!’ schreeuwt de bevolking, ‘maken we zelf wel uit, traditie.’ En toch, het rookverbod heeft gewerkt.

Nederland is een van de beste landen ter wereld, gebouwd op solidariteit. We moeten echter onderkennen dat de rotzooi veroorzaakt door onze onbezonnen handelingen en leefwijze tot nu toe altijd weer door anderen werd opgeruimd. Als dat lijntje breekt worden de problemen pas echt onoplosbaar en stikken we in ons eigen vuil. Ondertussen is het weer rustig op straat. Tijd om de opfrissende buitenlucht op te gaan zoeken!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief