Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

El Pistolero

Geplaatst op 22 juli 2017 door   ·   Geen reacties

Natuurlijk ben ik bevooroordeeld, zoals iedereen, maar zelfs als ik mijn vooroordeel aan de kant schuif is er volgens mijn geen discussie mogelijk over de vraag (die dus geen vraag is) wie de grootste renner in de Tour de France was, ook dit jaar weer: Alberto Contador. Het is voor de liefhebber echt te hopen dat hij volgend jaar nogmaals meedoet en dan wat minder vaak valt, en zo niet, dan nemen we in Parijs afscheid van een Instituut.

Contador geeft de Tour de France al vele jaren kleur, net als hij dat deed met de Vuelta Espagna en de Giro d’Italia. Hij won alle drie deze grote ronde-koersen meer dan eens. De krachtmens uit Madrid hoort thuis in het rijtje met Anquetil, Gimondi, Hinault en Merckx. De geboren Madrileen fietst met zijn 34 jaar n richting de meet van zijn carrière. Dat weet hij en dat weet iedereen, maar hij was de afgelopen weken nog supersterk. Froome wint dankzij de ploeg, wat ook een kwaliteit is, maar Contador verliest en valt te vaak vanwege zijn ploeg, die op de beslissende momenten namelijk geen steun en bijstand levert. Dat kon ook Bauke Mollema niet, die vorige week zondag natuurlijk wel prachtig een venijnige etappe won, wat de ploeg hard nodig had. De grote Contador was als een kind zo blij voor en met zijn getalenteerde Nederlandse ploeggenoot en liet dat op camera ontroerend spontaan en zichtbaar oprecht merken.

Ook dat tekent El Pistolero, zoals de bijnaam van de Spanjaard luidt. Zeker, hij is zeven jaar geleden in verband gebracht met doping, in de tijd dat clenbuterol nog deel uitmaakte van het ontbijt, werd twee jaar geschorst. En nee, dat gebeurde Anquetil, Gimondi, Hinault en Merckx niet, want die waren toen al lang en breed gestopt. Contador moest de Tour-winst van 2010 en de Giro-winst van 2011 inleveren, wat een papieren tijger is. Daar staat tegenover dat hij door grootgebruiker Lance Armstong een paar keer naast het geel greep.

Zijn erelijst is imposant en Contador kan het absoluut nog, met een betere ploeg doet hij nog met de besten mee, liet hij de afgelopen drie weken zien. We hebben van hem genoten, ook al omdat hij die als een heer zo veel won ook als een heer kan verliezen. Volgend jaar weer!

Daan Schipper

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief