Maandag 26 februari 2024
Twentesport

EO-hockey

Geplaatst op 14 december 2011 door   ·   Geen reacties

Marc Lammers, de succesvolle bondscoach van onze hockeydames tussen 2000 en 2008, had afgelopen zaterdag als gast van het Sportforum in Langs de Lijn opmerkelijk nieuws. Als trainer van Jong Oranje had hij een wetenschapper ingeschakeld om hem op bepaalde punten argumenten voor de selectieprocedure aan te dragen. Daarbij kwamen twee namen uit de bus, die het volgens Lammers niet gehaald zouden hebben als het puur om de hockeytechnische kwaliteiten moest gaan. Minke Booy en Janneke Schopman, het ging om deze twee, waren echter boven komen drijven op basis van hun mentaliteit. Na de training nog een paar rondjes extra, dat werk. En dat zou zich in de latere fase van hun loopbaan uitbetalen in de vorm van een vaste plaats in de basis, als twee onmisbare pijlers onder het fundament van een gouden generatie.

De Nederlandse hockeyheren kenden ook een gouden generatie, maar die leefde tussen 1996 en 2000, met Olympisch goud in Atlanta en Sydney en een WK-winst in Utrecht. Daarna zijn de hoofdprijzen consequent buiten beeld gebleven en intussen is het land met wereldwijd veruit het hoogste aantal hockeyers abonnementhouder op een derde plaats bij de grote toernooien. Australië, Duitsland en Spanje, waar hockey een relatief kleine sport is, delen al jaren de lakens uit. Nederland is the best of the rest en dat is zo langzamerhand geen compliment meer met zoveel hockey-know-how. Hockeytechnisch is het wereldtop, maar qua mentaliteit is het  EO Landdag en verdedigend niveau Manolev.

Bondscoach Paul van Ass, die qua toon en taal regelrecht uit de opnames van de Jiskefet-lullo’s lijkt te zijn weggelopen, weet het ook niet meer. Hij verbond voor het toernooi om de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland zijn lot aan een eerste plaats, maar trekt die keutel in nu ze derde zijn geworden. Citaat uit de Volkskrant van maandag: “Ik zou acht maanden wachten voor je me opknoopt. Een andere coach redt het ook niet.” Met andere woorden: het maakt met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar nu niet meer uit wie je voor de groep zet, dit gaat ‘m toch niet worden. Volgens ex-recordinternational Jacques Brinkman (337 interlands) mist de selectie binnen de lijnen types als Booy en Schopman en voor de begeleiding langs de lijn geeft hij een zuinig vijfje aan Van Ass. “Eigenwijs, geen consistent beleid, onzekerheid, zelfreflectie en leiderschap ontbreken.” Marc Lammers zou de ideale bondscoach voor onze hockeyheren zijn, met een scherpe wetenschapper in de staf, en Jacques Brinkman als zijn assistent.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief