Dinsdag 22 oktober 2019
Twentesport

Erik ten Hag

Geplaatst op 10 maart 2019 door   ·   Geen reacties

Hij volgt zijn eigen kop, zo is Erik ten Hag, die Tukker zo makkelijk werd verketterd, maar nu ineens aan God gelijk wordt geacht. Het is allebei onterecht. Maar ja, Enschede en Amsterdam hebben in elk geval één ding gemeen: chauvinistische hoogmoed. Erik ten Hag is een in de verste verte geen God, maar hij is evenmin een Ketter. Heeft wel een nuchtere Twentse visie.

Hij werd geboren in een een voetbalfamilie te Haaksbergen met hart voor Bon Boys en FC Twente, een spoor van hartstocht, van De Greune tot Het Diekman. Ook een maatschappelijk betrokken milieu. Vader en moeder stichtten een oerdegelijk gezin, rooms-katholiek, sociaal-zakelijk angehaucht, moeder het huis, vader de zaak, vanaf 1967, een makelaarskantoor. Er worden drie zoons geboren, waarvan er één niet voor de zaak kiest, maar voor de sport, voetbal. Dat is Erik. Hij heeft net als zijn broers Michel en Rico van zijn vader meegekregen dat je twee dingen moet zijn: waar het kan rechtschapen en eerlijk, waar het nodig is spijkerhard en koppig.

Michel en Rico doen ook aan sport, wel fanatiek, maar vooral voor de liefhebberij. Ze zijn verdienstelijke wielrenners, al zullen ze geen koersen winnen, want te druk met de huizenslijterij vanwege het bedrijf dat gerust een imperium in Oost-Nederland mag heten. Erik bouwde ook aan een bedrijf en wist dat hij moest leren, bij PSV (Fred Rutten), Go Ahead Eagles, Bayern München (Pep Guardiola) en toen kwam Ajax. Hij oogstte er aanvankelijk veel hoon, van vaste gasten in dat vreselijke voetbalpraatentertainmentcircus, van de Amsterdamse colonnes. Het ging veel over zijn accent (Hoksebarges) en bij verlies over zijn gebrek aan voetbalkennis en spelerszieltjes.

En toen kwam Real, het Mirakel van Madrid. En had iedereen voorspeld dat het een keer zou gebeuren. Pleur toch op! Het was mogelijk Peter Bosz en Marcel Keizer ook gelukt als ze de tijd hadden gekregen. Ach, dat vreselijke kortetermijndenken en die kleinsteedse achterklap, je komt het veel tegen in de grachtengordel van Amsterdam en tussen de Regge en de Dinkel in Twente, maar een echte Ten Hag gaat gewoon zijn gang, want weet dat hij geen Ketter is, maar ook geen God.

Scipio

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief