Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Fietsprovincie?

Geplaatst op 17 oktober 2019 door   ·   Geen reacties

In 1973 werd ik als 16-jarige middelbare scholier op mijn gewone fietsje, op weg naar huis tussen Utrecht en Vleuten, op ‘de hoge brug’ gepasseerd door een peloton wielrenners. De kleurige geuren en de ruisende kettingen van Olympia’s Ronde van Nederland infecteerden mijn lichaam met een resistente bacterie. De gevolgen zijn bekend.

In 1995 carpoolde de Utrechtse wielerjournalist Jeroen Wielaert met mij mee naar de start van de Tour in Saint Brieuc, Bretagne. Jeroen ging voor Radio Tour de France interviews verzorgen, ik zou met gasten van de organisatie rondrijden. Tijdens de lange rit maakte Jeroen mij in vertrouwen als een van de eersten deelgenoot van zijn buitengemene plan: de start van de Tour naar Utrecht halen.

Ongeveer tegelijkertijd ontsproot uit het brein van de Groningse wielerjournalist Dick Heuvelman het bizarre plan de start van de Giro d’Italia in Groningen te organiseren. Zijn droom werd werkelijkheid: in 2002 startte de Giro in Gironingen, een onvergetelijke happening waarvan ik met de Raboploeg deel uitmaakte.

Datzelfde jaar ontving ik in de Tour als Raboploegleider Rotterdam’s toenmalig burgemeester en speciale gast Ivo Opstelten. Opstelten bracht het idee met zich mee de Tourstart naar Rotterdam te halen. Leblanc adviseerde Opstelten tijdens een afspraak voor de start van een etappe een ‘goede brief’ op te stellen. Op mijn aanraden trok de burgemeester de voormalig rechterhand van Leblanc aan boord voor de brief en een goed eerste bid. Het lobbycircuit werd geopend. In 2010 startte de Tour de France op de Erasmusbrug. Utrecht had de race verloren maar als gevolg van een persistente lobby verwierf zij alsnog Le Grand Départ in 2015.

Op drie na hebben alle provincies de absolute wielerwereldtop zien passeren. Friesland heeft de ambitie geventileerd de Tour de France naar de Afsluitdijk te willen halen. Over de fietsambities van Flevoland is mij vrijwel niets bekend. En ons eigen Overijssel? Neerlands Bakermat van de fietsproductie en het sportieve fietsen: Burgers 1869 en Immer Weiter 1871. Verder één grote witte vlek.

Alhoewel? Op drie oktober 2020 start de Duitse internationale topkoers Münsterland Giro in Enschede. Münster zelf vormt die dag het toneel van het Jedermann Rennen, waar 4.500 sportieve fietsers in afwachting van de finish van de koers aan deelnemen. Een weergaloos fietsfestijn. Overijssel is eerstmaal gastheer en kort het decor van een buitenlands toppeloton wegrenners. Resultaat van een lobby opgestart door de Overijsselse Fietsambassadeurs Club Immer Weiter. Gegroepeerde fietspassie die onze unieke provincie in haar vele bijzondere facetten graag breed op de kaart wil zetten en waarvan onder anderen Hennie Kuiper, Anna van der Breggen, Kirsten Wild, Erben Wennemars, Enschede’s burgemeester Onno van Veldhuizen en uw columnist deel uitmaken.

Dus: de start van de twaalfde grote ronde in Nederland ooit naar Overijssel halen? Zou prachtig zijn. Maar er zijn ook andere manieren om mensen ervan te overtuigen in beweging te komen. ’De Overijsselaar’ bestaat in de statistieken en is een vaak- en veelfietser. Münsterland und Immer Weiter?

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief