Zondag 3 maart 2024
Twentesport

Gas terug

Geplaatst op 29 augustus 2019 door   ·   Geen reacties

Afgelopen zondag nam ik met een ploegje Sterrenfietsers deel aan de Bauke Mollema Tocht in Groningen. Ik ging bij het krieken van een schitterende tropische dag om 06h30 op pad en zag de zon door de mistflarden, hangend over de Sallandse weidevelden, mystiek schoon opkomen. De toon van de dag was gezet. Mijn van nieuwe binnen- en buitenbanden voorziene Ridley fiets lag achterin de auto. Blinkend en voorzien van de juiste versnellingen om op 12 september met het team deel te nemen aan Ventoux3. De meesten gaan weer voor drie keer. De 125 kilometers van Bauke’s tocht vormden een prima voorbereiding.

Om kwart over negen vertrok een groep sportieve fietsers onder leiding van Bauke vanaf de in wielersfeer gedrenkte Vismarkt. De passage langs het Aduarderzijler sluizencomplex vormde wat mij betreft het hoogtepunt van een prachtige tocht langs monumentale kerkjes in pittoreske dorpjes. En vanzelfsprekend doorkruisten we het gebied dat zoveel te lijden heeft onder de gaswinning. Paradoxaal genoeg stuitten we in diverse dorpen op protestborden met teksten als ‘Gas Terug’. Ook hier hebben wielrenners schijnbaar een slechte reputatie. En ik kan me overigens niet voorstellen dat men dat gas weer terug wil hebben.

Onze koffiepauze tijdens de passage van het dorp Zuidhorn na 100 kilometer fietsen werd gemarkeerd door exploderende binnenbanden en CO2 patronen. Als eerste knalde de lucht uit mijn nieuwe voorbinnenband. Als tweede blies mijn reserve binnenband luidruchtig de laatste adem uit en als derde knalde mijn gonfleurtje van een gaspatroon af als gevolg van een defect kraantje. De vele door mijn medecoureurs tevoorschijn getoverde CO2 patronen veroorzaakten fronsende blikken op de gezichten van de talrijke terrasbezoekers. Alsof we na de koffie en het vuurwerk uitgebreid aan het lachgas zouden gaan hangen.

Deze week kreeg ik er een collega bij: fietsende burgemeester Onno van Veldhuizen benoemde namens Enschede Hennie Kuiper als fietsburgemeester van Fietsstad 2020 Enschede. De opmaat van een netwerk van fietsende burgemeesters en fietsburgemeesters; ik werd immers in 2017 door burgemeester Arco Hofland benoemd in Rijssen-Holten. Dezelfde Onno van Veldhuizen wil als eerste burgervader in Nederland in het kader van de openbare orde het gebruik van lachgas verbieden. Mede dankzij de ernstige verslaving waar deze man aan lijdt. Een verslaving die ertoe leidt dat een deel van Nederland eist dat die vermaledijde wielrenners van het gas af moeten. Wat mij betreft raken er nog veel meer burgemeesters verslaafd aan zuurstofgas en geven het goede voorbeeld. Zoals Hennie en ik.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief