Zondag 14 april 2024
Twentesport

Gezond verstand

Geplaatst op 2 juli 2020 door   ·   2 Reacties

Gebruikelijk beeld in huize De Rooij sinds half maart. Vanaf 21h00 zit Marian languit op de bank, geflankeerd door hondje Lucky, heerlijk ontspannen haar relatieprogramma’s te kijken. Wie gaat het eventueel met wie doen? Gevolgd door de praatshows op NPO1 en RTL4. Ik zit op de andere bank met mijn laptop op schoot en een koptelefoon over het hoofd. Netflix biedt een veelheid van documentaires, series en films gebaseerd op waar gebeurde feiten waar ik mij in kan verdrinken.

Zo nu en dan zie ik vanuit een ooghoek het gebruikelijke gekleurde pallet gasten met veelal dezelfde gezichten. Een enkele keer klik ik op pauze en doe mijn koptelefoon af om een discussie te volgen. Veel wijzer word ik daar doorgaans niet van. Discussies naar aanleiding van de laatste RIVM cijfers, virologen, intensivisten, demonstraties, boze gezichten, zwarte pieten, verwijtende blikken. Ondertussen kan ik met een halve oogopslag vanachter mijn laptop aan de hand van de koppen vaststellen waar de discussies over gaan. Na enkele uren vraag ik Marian of er nog iets nieuws was en doorgaans antwoordt zij ontkennend.

Deze week was het karikaturale duo van Forum voor Democratie te gast bij het praatprogramma Beau: het bijzondere koppel Baudet-Hiddema. Aanleiding was de presentatie van het nieuwe boek van Baudet: Politiek van het gezonde verstand. Met zijn welhaast ingestudeerde gezichtsuitdrukkingen, oogrollen en maniertjes slaagde Baudet erin mijn aandacht te trekken. Zeker in het gezelschap van het heerschap Hiddema dat zo uit het frame van een stripverhaal van Kuifje zou kunnen zijn gestapt. Politiek in optima forma: heel veel praten en niets zeggen.

Het nieuwe boek dus. Tijdens de discussies viel herhaaldelijk het woord ‘gezond’. Gezonde politiek, gezond verstand, op een gezonde manier, een gezonde samenleving, noem maar op. Echter telkens in een overdrachtelijke context. Wat is namelijk de belangrijkste voorwaarde voor gezond verstand? Dat het huist in een gezond lichaam. Wie de mond vol heeft van gezond verstand zal eerst aan een gezond lichaam moeten werken. Gezondheid immers gaat voor democratie GvD!

Het nekkie van Baudet deed mij denken aan een behuizing voor extra coronakilo’s. En Hiddema zag ik achter de coulissen al een provocerende peuk opsteken. Ik zette mijn koptelefoon op en liet mij verder inspireren door de boeiende levensloop van sporticoon Michael Jordan. Verrek! Die Jordan is zwart!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (2)

 1. Jeroen says:

  Als ik zo naar deze foto kijk van de twee heren zie ik een evenbeeld van Jacobse en Van Es. De parodie van twee gladde Haagse jongens die list en bedrog verkochten, gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie. De foute snor hij Hiddema ontbreekt er nog, maar verder zouden deze twee heren zo de rol een op een kunnen overnemen. Zelfs de naam van ‘ de tegenpartij’ is te vervangen voor FvD! Van Kooten en De Bie hadden een vooruitziende blik 45 jaar geleden, de filmpjes zijn op You Tube gewoon terug te zien, kijken!

  • Geurt says:

   Lekker oordelen over uiterlijkheden. Ga dat boek maar eens lezen, mooie ongeletterde clown.
   Ligt het nieuwe plastic al ? Zonder bubbels ditmaal …
Archief