Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

Heimwee

Geplaatst op 1 november 2017 door   ·   Geen reacties

Jongens en meisjes, nu moeten jullie eens goed luisteren: FC Twente heeft ook goede verdedigers gehad. En ik kan het weten, want ik heb ze allemaal langs zien komen. Het begon allemaal met Willem de Vries, die op zestienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal van de Enschedese Boys, dat toen nog in de eerste divisie speelde. Hij was in 1961 aanvoerder van de Nederlandse UEFA-jeugd tijdens een jeugdtoernooi in Portugal. Twee jaar later maakte hij de overstap naar Sportclub Enschede, waar hij in de eredivisie uitgroeide tot een vaste basisspeler die in 1965 als eerste een contract tekende bij de fusieclub FC Twente. Onder trainer Kees Rijvers werd hij aanvoerder en in tien seizoenen speelde hij 289 wedstrijden voor de competitie, 23 voor de beker en 34 voor de Europa Cup. In het seizoen 1971/72 vormde hij met Kees van Ierssel, Epi Drost, Kalle Oranen en keeper Piet Schrijvers de verdediging die in 34 wedstrijden slechts dertien doelpunten tegen kreeg, wat nog altijd een nationaal record is

Wacht, ik herhaal dit nog een keer, hou het vast, want ik ben nog niet klaar: in het seizoen 1971/72 vormde hij met Kees van Ierssel, Epi Drost, Kalle Oranen en keeper Piet Schrijvers de verdediging die in 34 wedstrijden slechts dertien doelpunten tegen kreeg, wat nog altijd een nationaal record is.

Vergelijk dat nou eens met de defensie die er nu staat en na tien wedstrijden al vijftien goals tegen heeft. In het doel Rondeel die regelmatig een Marsmannetje doet, voor hem Ter Avest die steeds slechter gaat spelen, Lam die vooral solliciteert naar flauwe naamgrappen, Bijen die het luchtledig dekken tot specialiteit heeft verheven en Cuevas die opvallend veel panna’s in de aanbieding doet. Zij zijn de symbolen van een totale mislukking in het technische beleid, waarvoor een onschuldige trainer is opgeofferd. Oftewel, om met Johan Cruyff te spreken, de verdediging is geitenkaas.

Ernstige heimwee naar Willem de Vries: ik mag verdomme toch hopen dat ik niet de enige ouwe lul ben die daar serieus veel last van heeft.

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief