Zondag 21 april 2024
Twentesport

Kratje bier

Geplaatst op 20 mei 2015 door   ·   1 Reactie

Het is zo’n tekst waarvan je verwacht dat hij achter het deskje van Opsporing Verzocht wordt uitgesproken door een grijze vijftiger met serieuze blik met frons en in politie-uniform. Dat laatste om het geheel nog een beetje autoriteit te geven. “De KNVB hanteert ten aanzien van manipulatie een zero tolerance beleid. We verwachten van clubs dat zij hun sportieve plicht vervullen en verdachte zaken melden bij het meldpunt matchfixing.” Je zou er bijna bang van worden.

Voor de goede orde, dit gaat dus niet over georganiseerde misdaad, illegale goksyndicaten, afgeperste spelers, in beton gegoten benen op de zeebodem of paardenhoofden in bed. Nee, dit gaat over het kratje bier dat na de laatste competitiewedstrijd schielijk in de kleedkamer van de tegenstander wordt geschoven. Die vervolgens als dank de winnende tegenstander met een grootste ovatie en gezang feliciteert met de handhaving.

Wat is het geval? RTL Nieuws heeft onderzoek gedaan naar manipulatie in het amateurvoetbal. Want matchfixing scoort immers. En dat het dan om een kratje knalpotten gaat, omdat de doelman die normaal drie keer over een bal duikt dat voor de verandering vijf keer doet maakt niet uit. Matchfixing is matchfixing.

De KNVB doet net zo hard mee en meent ook dat er een serieus probleem aan de oppervlakte is gekomen. Want uiteraard was conclusie van RTL dat het ‘regelen’ van wedstrijden schering en inslag is.  Nogal wiedes. Kennelijk is er niemand op de redactie van RTL Nieuws die zelf heeft gevoetbald, want daar was dus echt geen onderzoek voor nodig.

En bovendien is het ook helemaal niet erg. Het weggevertje op de laatste speeldag is onderdeel van de cultus van het amateurvoetbal. Het hoort er bij. Iedereen weet: als je op de laatste speeldag afhankelijk bent van een andere wedstrijd, vergeet het dan maar. Zie het als een stukje opvoeding, omgaan met teleurstellingen en onmacht. Niks mis mee. En het is nog goed voor de omzet van Grolsch ook.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Pebe says:

    Ben het volledig met je eens. Onderdeel van de romantiek in het amateurvoetbal.
Archief