Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Kromme sturen en besturen

Geplaatst op 28 februari 2020 door   ·   Geen reacties

Bijzonder druk bezocht was de bijeenkomst deze week bij het Deventer Sunweb Experience Center en de aftrap van een vijftal zogenaamde Kromme Sturen Routes in onze provincie Overijssel. Ooit als ideetje opgeborreld in mijn fietsbrein, opgepikt door 365 Dagen Fietsen in Overijssel en uitgevoerd in samenwerking met vele enthousiaste fietsers van diverse tourclubs in onze uitgestrekte provincie. Van de kop in Steenwijk tot de kont in Twents Haakbergen. Na de Wind in de Kop het Vals Plat Gevecht aangaan in Hardenberg, over de heuvels van Sallands Steilste naar de Twentse Tijdrit jakkeren en Los op ’t Ros uit de bol gaan rond Enschede. Ingekleurd en gepromoot door Marketing Oost en verschillende wielerhelden uit onze provincie. Heerlijk sportief fietsen op verkeersluwe routes door prachtige regio’s en langs vele bezienswaardigheden. Te downloaden op de site van VisitOost. Wie kunnen deze routes beter uitzetten dan de fietsers van de tourclubs uit de betreffende gebieden? Vanaf eind maart zoeken zij weer twee-drie wekelijks de mooiste en veiligste weggetjes op om georganiseerd te genieten.

Voormalig Overijsselse wielerkampioenen als Hennie Kuiper, Rob Harmeling en Herman Ponsteen, tientallen vertegenwoordigers van de tourclubs, fietsende ondernemers en andere direct betrokkenen genoten van de presentaties. Met als uitsmijter een virtuele, aansprekende voorstelling over het Sunweb Team. De fiets regeerde, inspireerde en verbond het zestigtal aanwezigen.

Aan metaforen geen gebrek. Neem deze: Overijssel fietsbakermat. Op een steenworp afstand van het Sunweb A1 gebouw richtten 149 jaar geleden jonge avontuurlijk sportieve fietsers in het IJsselhotel de allereerste georganiseerde wielerclub van Nederland op: Immer Weiter. En stelden regels op voor veilig en gereguleerd fietsen. Die zovele jaren later navolging kregen in het gebouw van de Duitse (!) wielerploeg Sunweb, geworteld in Overijssel. De door fietsliefhebbers opnieuw leven ingeblazen Overijsselse Fietsambassadeurs Club Immer Weiter haakt aan bij dit roemruchte verleden en is het trotse symbool van onze provincie als ideale plek om gezond te wonen, werken, op te groeien, oud te worden, ondernemen, sporten, recreëren en verblijven.

Het organiseren van de Kromme Sturen Routes en deze bijeenkomst was -voorlopig?- het laatste kunstje dat ik als betrokkene bij 365 Dagen Fietsen in Overijssel heb uitgevoerd. Hoe het verhaal 365 verder gaat is ongewis. In ieder geval staat er een gemotiveerd peloton klaar om een vliegend vertrek te nemen, zo bleek deze week. De beslissende lenderuk moet komende maanden door de provinciale politici, bestuurders en beleidsbepalers worden gegeven. En zal bepalen of het provinciehuis de volgende vier jaar meedraait in de kopgroep of in de mongolenwaaier* verzeild raakt.

Theo de Rooij

* Wielerterm die de eerste als gevolg van felle zijwind tijdens een wielerkoers geloste en kansloos geworden groep renners duidt.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief