Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Kul(t)uurtje

Geplaatst op 8 juni 2017 door   ·   1 Reactie

Het was weer een memorabel voetbalweekje! De media en hun deskundige schrift- en microfoonkunstenaars buitelden over elkaar heen om maar geen neuspeutermomentje te missen van ‘kersvers’ bondscoach Dick Advocaat en Borussia-miljonair Peter Bosz.

In Nederland worden we regelmatig geconfronteerd met het intellectueel-sportieve erfgoed van Pim en Johan. Velen werpen zich op of worden gepresenteerd als hoeders van het gedachtegoed van deze iconische Nederlanders. Achternamen zijn in dit verband irrelevant, iedereen weet over wie het gaat. In de krochten van de toekomstige Johan Arena zou er een redactielokaal gevestigd kunnen zijn van de krant van wakker Nederland. Wekelijks worden de lezers getrakteerd op exclusieve inkijkjes achter de schermen bij Ajax en worden welhaast wetenschappelijke analyses losgelaten op de spelvarianten en gebeurtenissen achter het gordijn.

Aanvankelijk werd er aan het begin van het trainerschap van Bosz hier en daar wat meewarig over de persoon geoordeeld. Het stereotype ‘commercieel accountmanager’ zou beter bij hem passen dan een functie als voetbaltrainer. Vooral zou de trainer als lange arm van de bewakers van het erfgoed van Johan moeten fungeren. Een prachtig voetbaljaar culmineerde in een verloren Europe Leage finale. Maar dat nam niet weg dat Peter Bosz alom werd neergezet als een waardig en kundig beschermheer van het erfgoed van Johan. Bejubeld en bewierookt kon hij aan zijn vakantie beginnen, zo leek het.

Op dinsdag 6 juni zag de wereld er plotseling geheel anders uit. Tijdens twee kuluurtjes werd Peter Bosz ’s middags gepresenteerd als de nieuwe verlosser van Borussia Dortmund. En kan Ajax op zoek naar een nieuwe Johan schatbewaarder. Vervolgens werd later die dag tijdens een persconferentie met een hoog schuurpapiergehalte, voor de zoveelste keer de ongemakkelijk handenwrijvende Dick Advocaat gepresenteerd als de redder des vaderlands. Samen met Guus, uhhh Ruud, trekt hij eigenhandig het Nederlands elftal uit het moeras.

De pers stond erbij en keek ernaar. Zelfs de krant van wakker Nederland had in de kelders van de Arena geen spoor kunnen ontdekken van haarscheuren in de relatie tussen Bosz en de hoeders van Johan.

Misschien zouden we eens moeten bekijken welke normen en waarden Johan aanhing. Het uitmelken van spelstijlen is aardig maar zonder loyaliteit, vertrouwen, fatsoen en discipline is kultuur dikke kul.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Geurt says:

    De kwade genius binnen Ajax is Dennis Bergkamp, de kleurloze zwijger die kennelijk zonder een woord te uiten de ene na de andere Godenstiefzoon kalt stellt.
    Dan kun je nog zo loyaal wezen, tegen een achterbaks icoon kan Bosz nooit op. En aanhangselboer Krüzen al helemaal niet.
    Zo wordt het natuurlijk nooit wat. Daaro.
Archief