Zaterdag 20 april 2024
Twentesport

Kunstgras

Geplaatst op 24 mei 2017 door   ·   6 Reacties

Als hockeyliefhebber ben ik een fervent voorstander van kunstgras – voor hockey, wel te verstaan. Wanneer ik de jongens van mijn team vertel dat ik vroeger nog op gras heb gespeeld, met de voet achter de stick om de bal te stoppen, kijken ze me aan alsof ik van Mars komt. Kunstgras is een van de voornaamste redenen waarom de hockeysport zich heeft ontwikkeld tot wat het is: snel, innovatief en technisch geavanceerd. Voor voetbal is het een drama. Kijk even naar het veld van Excelsior, waar de bal stuitert als een spons en de rubber korrels je om de oren vliegen, en ieder weldenkend mens zal het van harte eens zijn met de aanvoerders van twaalf eredivisieclubs om het kunstgras een halt toe te roepen en niet meer toe te staan. Noem één ander volwassen Europees voetballand waar zoveel plastic matten liggen en de achterstand in de ontwikkeling van Nederland is grotendeels verklaard.

Ik begrijp dan ook helemaal niets van de opmerkingen die ex-Heracles-voorzitter Jan Smit maakte in de Volkskrant van 18 mei. ‘Bij Heracles krijgen we het niet voor elkaar om hier het jaar door een goede grasmat neer te leggen. Toen we nog geen kunstgras hadden, was het veld de helft van het jaar onbespeelbaar en werd er door de jeugd niet eens op getraind.’ Of eigenlijk begrijp ik het wel, want net als iedereen weet ook ik dat de man enorm zuinig is. (Een van zijn oude trainers, de legendarische Fritz Korbach, zei het al: ‘Die huilt maar met één oog.’) Een plus een is twee: onderhoud van gras kost geld, kunstgras heeft geen onderhoud nodig. Dat, en dat alleen, is de reden dat Heracles zo’n nepveld heeft. Waarom kan het bij Feyenoord wel? Omdat ze daar een goed betaalde terreinbrigade hebben. Of, om maar even dichter bij huis te blijven: waarom hebben ze er bij zijn Enschedese voetbalvrienden, waar het geld toch echt niet tegen de plinten klotst, zo’n teringhekel aan?

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (6)

  1. Peter Bonder says:

    Gisteren bekend gemaakt: aanvoerders Eredivisieclubs zetten het veld van Feyenoord op 1 met een cijfer van 4,82 op een schaal van 5. FC Twente staat 3e met 3,93. Heracles is 17e (één na laatste) met 1,81.

  2. Geurt says:

    Clubs die blijven vasthouden aan kunstgras zouden met 5 strafpunten aan de competitie moeten beginnen, of straffen van vergelijkbare aard opleggen. Dat er wat gaat gebeuren lijkt me logisch, de natuurgrasclubs pikken het niet meer en we glijden steeds verder af. Rechtstreekse degradatie is ook een optie. Go Ahead terug, Sparta weg en VVV alsnog niet laten promoveren. Weg met die pröttel.

    • Hans says:

      Eindelijk een keer eens met Geurtje en volgens mij de meerderheid van onze aanhang.
      Dit veld gaat er uit en in principe zou er nu gelijk gewoon gras in moeten, aangezien we niet meer afhankelijk zijn van ten cate en de boys prima kunnen trainen bij Lap of ON.
      Maar om over strafpunten te spreken, zullen we dan clubs die kunstmatig in leven worden gehouden en een schuld hebben van 90 miljoen 20 punten in mindering geven?

      • Geurt says:

        Die 20 strafpunten heeft Twente over een periode van twee seizoenen inderdaad zo’n beetje gehad, ja. Dus kom met wat beters of beperk je tot het thema.
        Heracles is initiator en vurig voorvechter van dit kwaad, dus die kunstclub kun je nooit hard genoeg raken en mag ten voorbeeld gesteld worden; afzinken maar.

  3. jeroen says:

    Clubs die de zaak zo hebben bedonderd hadden gewoon een nivo lager gezet moeten worden. Zie wat er in Italië en Schotland is gebeurd met clubs die veel groter zijn dan de namaak fusieclub uit Enschede, die ook nog eens de naam van de hele regio Twente te grabbel heeft gegooid!

  4. Jopie says:

    Och, och, och Jeroentje. Wim Kieft zou zeggen: je begint nu echt wel een beetje te veel in jezelf te geloven. En maar reageren op elk pro-FCT of elk anti Calimero stukkie. Alsof het iemand ook maar iets interesseert. Get a life.




Archief