Vrijdag 1 maart 2024
Twentesport

Kutvoetbal

Geplaatst op 21 juli 2022 door   ·   Geen reacties

Telkens als je denkt het dieptepunt wel zo’n beetje gehad te hebben, blijkt het toch nog knettergekker te kunnen: Basisschool De Verbinding in Nijmegen is volledig genderneutraal. Schoolleider (m? v?) Manon Prévoo verklaart zich nader: ‘Wij willen proberen te voorkomen dat het vanzelfsprekend is dat je onderscheid maakt tussen jongens en meisjes. Er wordt bij ons niet meer gesproken over jongens en meisjes, maar over kinderen. Juffen en meesters zijn geen juffen en meesters meer maar mentoren. Ook zijn er genderneutrale wc’s op de school. Daar zitten geen plasbakken bij. Er wordt verwacht van de leerlingen met een penis dat ze voortaan zittend plassen.’ Oké, helder. Hoewel:  ze vermeldt niet hoe leerlingen met een vagina moeten plassen. Mogen die staand mikken? Allemensen, sorry, allewezens: leerlingen met een penis, die heten bij ons thuis gewoon jongens, wat is daar in hemelsnaam mis mee?

Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes, dat hebben we de afgelopen weken tijdens de EK weer duidelijk kunnen zien. Het is allemaal niet zo moeilijk: veel vrouwen zijn er niet echt heel goed in en daarom heb ik enkele voorstellen om de kwaliteit van het spel en het kijkgenot van de toeschouwers te bevorderen. Zo gaan veel schoten naast of over. Dit kunnen we bestrijden door de doelen groter te maken, waarbij valt te denken aan verschillende gradaties. De hoogte kan dan variëren van normaal tot gelijk aan de derde ring, is er geen derde ring beschikbaar dan is de tweede ring ook een goed alternatief, en de lengte is oneindig verstelbaar met een maximum van gelijk aan de gehele achterlijn. Voor de keepsters maakt het allemaal weinig uit, die zijn toch vrijwel allemaal even beroerd. Of te klein, wat dan wel weer grappig is.

Verder zou men kunnen overwegen om het veld te verkleinen tot vrouwvriendelijker proporties. Immers, veel passes over meer dan vijf meter halen vaak de medespeelster niet. In het verlengde hiervan kunnen we denken aan een extra optie rondom het veld, ook achter de goals langs. Persoonlijk mis ik Shanice van der Zanden misschien nog wel het meest bij Oranje, u weet wel, die druistige rechtsbuiten met die Willy Alberti-coupe. Haar zinloze dribbels, kansloze voorzetten en doelloze duels, ik vond het heerlijk om naar te kijken en ik neem het de bondscoach dan ook bijzonder kwalijk dat hij haar niet heeft geselecteerd. Speciaal voor haar type speelsters zou ik een atletiekbaan rondom het veld en achter de goals langs verplicht stellen, zodat er aan hun spel geen einde komt. Wel zou ik hierbij willen adviseren om ze uiterlijk tien minuten na afloop van de wedstrijd te informeren dat de rest al naar binnen is. En, speciaal voor die eh…, dinges van Basisschool De Verbinding in Nijmegen: een slechte wedstrijd is ook bij het damesvoetbal dus gewoon kut, hè?

Peter Bonder

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief