Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Mannen van staal

Geplaatst op 10 oktober 2019 door   ·   4 Reacties

De fiets van de renner is de gereedschapstrolley van de automonteur. Als profwielrenner teken je een contract bij een ploeg en het materiaal krijg je er in bruikleen bij. Aan het einde van het seizoen lever je het afgeroste materiaal weer graag in met het vooruitzicht op prachtige en vooral betere nieuwe fietsen. De afdankertjes vinden via relatienetwerken van ploegen nieuwe berijders. Zoals de stalen fietsen die ik van 1976 tot 1990 in bruikleen heb gekregen. Twee keer bereikten mij via sociale media plaatjes van een Merckx, een Koga Miyata en de trapasbehuizingen waarin TR codes gestanst waren.

In Engeland hebben een aantal fietsliefhebbers de besloten Facebook community TI-Raleigh Vintage Cycling Club Great Britain opgericht. Enkelen hebben nog gewerkt voor de ondertussen al meer dan vijftien jaar geleden ter ziele gegane iconische fietsfabriek in Nottingham of de SBDU Specialist Bicycle Development Unit in Ilkeston. De club heeft zich ten doel gesteld het bijzondere Raleigh-racemateriaal uit de jaren 1974 tot begin 1991 op te sporen, in oude luister te herstellen en te behouden voor de toekomst. Een creatieve jonge vakvrouw beheerst dit precisiewerk tot in de puntjes.

De club focust zich echter vooral op de jaren 1974-1983 van de illustere TI-Raleigh-ploeg van Peter Post. Algemeen geaccepteerd als de eerste ploeg die het totaalwielrennen introduceerde en een van de meest succesvolle en iconische ploegen ooit. De renners die voor TI-Raleigh hebben gefietst, zoals ik in 1983, worden uitgenodigd lid te worden. De club wil hen graag weer voorzien van originele SBDU Raleigh fietsen, afgemonteerd met Campagnolo Super Record onderdelen. Voormalig Raleigh renner Piet van Katwijk werd enkele weken geleden herenigd met een van zijn fietsen uit 1978. Enkele malen per jaar treffen we elkaar tijdens bijzondere fietstochten.

Voorzitter is een Schotse ex-commando, Laurence Morgan, die in het gelukkige bezit is van tien rood-geel-zwarte Raleighs afkomstig uit het SBDU atelier. Waaronder een originele fiets van Gerrie Knetemann en eentje van Henk Lubberding. Laurence heeft ook een door de motten aangevreten wollen kledingset van de Kneet. Een fiets van Bert Oosterbosch is in het bezit van een ander lid.

De club houdt de oud-Raleigh renners een spiegel voor en zegt hen in feite: ‘Jongens, kijk eens even hoe bijzonder jullie waren. En hoe geweldig jullie fietsen reden.’ Wie weet kan Laurence mij ooit weer op een originele Raleigh krijgen, hij heeft de herinnering aan en de trots over mijn Raleigh verleden aangewakkerd. En ik ben op een vergevingsgezinde leeftijd aanbeland, daar past vergevingsgezind, comfortabel materiaal bij. Onvergevingsgezind hard rammelend en stijf carbon laat ik graag over aan de jeugd.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Willy De Geest says:

  Heb er laatst zo een retrofiets opgezet voor mijn
  kleindochter(is een Benotto(De Rosa).Toen hij
  klaar was toertje mee gedaan.Dit was echt bangelijk
  Het verschil met de hedendaagse fietsen is ongelooflijk.

  • Theo says:

   Dank voor de reactie Willy. Leuk om je weer na zovele jaren op dit platform te treffen! Jij was ook zo’n uit echt staal gestanst exemplaar

 2. Peter Schoonen says:

  Sommige van die beroemde stalen rossen zijn overgespoten en daarna de naam van de maker erop. Jan le Grand. Zo rijden er een paar rond.

  • Theo says:

   Klopt helemaal. Jan was de leermeester voor velen, de artiest. Een column van maximaal 500 woorden is niet toereikend om zijn rol in het geheel uit te leggen
Archief