Zondag 14 april 2024
Twentesport

Nieuwe bubbels voor Tom?

Geplaatst op 16 juli 2020 door   ·   Geen reacties

Momenteel bereiden professionele wielerploegen zich voor op het wielerseizoen, dat 29 augustus zo ongeveer aftrapt met de Tour de France. De grote vraag is natuurlijk: hoe vergaat het onze Tourhoop-in-bange-dagen Tom Dumoulin? En pakt de Sunweb-Jumbo wisseltruck goed uit?

Dumoulin vertoeft sinds zijn knieblessureleed en opgave in de Dauphiné Libéré verleden jaar in niemandsland. Zijn geluk kan zijn dat al zijn concurrenten vanaf half maart eveneens in het duister tasten voor wat betreft prestatiereferenties en vormpeil. Zo staat iedereen met de nodige vraagtekens aan de start van de Tour. Dumoulin maakt dit jaar deel uit van het Jumbosmaldeel en zal het kopmanschap moeten delen met Roglič en Kruijswijk. Voor hem een nieuwe situatie. Bij Sunweb was hij voortdurend enig kopman en stond er in kritieke koerssituaties, geconfronteerd met listige concurrenten, herhaaldelijk alleen voor. Dit zal komende maanden anders zijn, misschien de situatie waar hij al jarenlang naar op zoek was.

Na zijn winst in de Giro in 2017 zou je verwachten dat Sunweb ervaren en geslepen mankracht zou hebben aangetrokken om hem vooral in de Tour tijdens kritieke situaties te steunen. Daar ligt waarschijnlijk een van de oorzaken van de verwijdering tussen ploeg en renner. Bij Sunweb is het plan de bijbel waaraan iedereen ondergeschikt is. ‘Het plan gaat altijd boven het individu.’ Deze formule heeft jarenlang goed gewerkt, vooral met jonge renners. Koersen kunnen inderdaad worden beslist met plannen. Maar het zijn vooral de renners die de koers maken. Creativiteit, intuïtie, lef, risico nemen, stront maken, boven zichzelf uitstijgende renners. Elementen die de koers kleuren. Een ploeg moet ruimte bieden voor eigen initiatief, renners op de fiets nemen in de hitte van de strijd binnen een fractie van een seconde een betere beslissing dan minuten later ingegeven vanuit een ploegleiderswagen. Bijzondere renners hebben bijzondere karakters en dwingen die ruimte met prestaties af. Het getuigt van kracht en visie als de ploegleiding meebeweegt. Vanzelfsprekend binnen de kaders van normen, waarden en regels. Want renners zijn passanten, dixit ooit Peter Post.

Sunweb werkt in het Oostenrijkse Kuhtai gedisciplineerd, in drie bubbels, toe naar de start van het seizoen. Een renner die op eigen houtje de bubbel verliet om te gaan winkelen werd naar huis gestuurd omwille van de veiligheid. Goudhaantje ‘bling bling’ Michael Matthews traint daarentegen vreemd genoeg in zijn eigen bubbel in het Italiaanse Livigno en kreeg een programma waarin zijn persoonlijke voorkeur niet terug te vinden was. Een volgende breuk in de maak?

Eind 2019 vertrok een tweetal ervaren Sunweb-ploegleiders. Het Tubantia interview met een van de vervangers, Eibergenaar Arjan Ribbers, vond ik veelzeggend. ‘Ik voel alsof ik droom. Ik mag naar koersen waar ik zelf naar kijk als ze op televisie komen, d’r staan echt vette wedstrijden op mijn kalender.’ Welkom in de speeltuin. En met die bubbels voor Tom komt het wel goed.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief