Vrijdag 19 april 2024
Twentesport

Overijssel van de kaart

Geplaatst op 30 januari 2020 door   ·   Geen reacties

Jan van Ommen loopt zich warm om over ruim een maand op 29 februari het Nederlandse wielerseizoen af te trappen met de 60e Ster van Zwolle. Michiel Vincent en zijn omkadering liggen op koers voor de 68e editie van de Ronde van Overijssel 2 mei. Bij het provinciehuis in Zwolle staan de fietsen van de woon-werk beambten uit het zicht, veilig opgeborgen in de gesloten fietsenstalling. Vele bureaucraten zullen deelnemen aan het regionale woon-werk fiets stimuleringsprogramma. Mobiliteit en spitsmijdingen zijn immers belangrijke thema’s ten provinciehuize. Maar daarmee lijkt het wel zo’n beetje op te houden wat fietsen betreft.

Vandaag maakte de provincie de lijst bekend waarin de vijftien Overijsselse beeldbepalende evenementen voor de komende vier jaar zijn opgesomd die kunnen genieten van een stevige financiële impuls. De Ronde van Overijssel is uit de lijst geschrapt, de fietsen zijn uit het zicht verdwenen. Of het zouden triatlonkarretjes berijdende atleten tijdens de Holtense triatlon moeten zijn, een van de vijftien uitverkorenen. ‘De Ronde van Overijssel heeft stil gestaan’ zo luidde de onderbouwing van de commissie der wijzen die ging over de verdeling van de pot.

Het organiseren van koersen als de Ster en de Ronde is een logistiek en verkeerskundig huzarenstuk en doet niet veel onder voor -bijvoorbeeld- een Amstel Gold Race. Jaar na jaar gebeurt dit vrijwel zonder ongelukken dankzij de inzet van honderden enthousiaste en ervaren vrijwilligers. Moreel en financieel gesteund door netwerken van tientallen bevlogen voormalig wielerkampioenen en ondernemers. Bij velen van deze laatsten staat de fiets in de ziel gekerfd. Vrijwel de gehele provincie wordt aangedaan, langs voordeuren, door dorpen, steden en natuurgebieden. Vreemd genoeg heeft een van de drie grote rondes Tour-Giro-Vuelta Overijssel nog nooit aangedaan. De start van de Internationale Duitse topkoers Münsterland Giro op 3 oktober in Enschede is de eerste keer dat een internationaal wielerevenement Overijssel aandoet. Dankzij de netwerken van vooral de Ronde van Overijssel.

Daarnaast organiseert de Ronde van Overijssel fietsnetwerkbijeenkomsten voor ondernemers, het districtskampioenschap, een ploegentijdrit voor bedrijven, een fantastisch wielercafé en is organisator van de Ronde van Twente en de Euregio Gravel Ride. In 2013 werd in de schoot van het bestuur van de Ronde het plan gelanceerd waaruit de huidige Stichting 365 Dagen Fietsen in Overijssel voortkwam.

De bakermat van het Nederlandse fietsen ligt in Deventer, Overijssel. Nederlands eerste industrieel geproduceerde fiets kwam in 1869 uit Deventer. De eerste fietsdurfals zetten in 1871 met Immer Weiter het sportieve fietsen in Nederland op de kaart. Het belang van de fiets als oplossend middel voor vrijwel alle hedendaagse problemen, onze nationale identiteit, imago, economie en als bindmiddel voor onze samenleving is nog altijd groeiende.

Als de Overijsselaar al bestaat, is het een fietser. En deze komt blijkbaar niet uit Zwolle.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief