Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Paardenschoften

Geplaatst op 5 september 2019 door   ·   Geen reacties

Twee halfnaakte dierenactivisten verstoorden afgelopen maand een springproef tijdens het EK springen voor paarden en betraden de arena. Dankzij de discipline van paard en ruiter gebeurden er geen ongelukken. De 14-jarige zoon van Ankie van Grunsven en Sjef Janssen ontplofte op de sociale media en plaatste een zeer heftige reactie, waarin hij op niet te miskennen wijze uitte welk toekomstperspectief hij de activisten toedichtte. Niet goed te praten maar ik kan het begrijpen.

Mensen die in onze maatschappij met dieren werken zijn regelmatig onderwerp van hoon, onheuse bejegening, smaad en soms zelfs geweld. Je zult maar boer of visser zijn, je weg moeten zoeken in een ongelofelijk woud van soms jaarlijks veranderende Europese en Nederlandse regels inzake omgeving, natuur, luchtkwaliteit, bouwen en inrichting. Investeringen van soms tonnen die na één simpele regelwijziging of maatregel waardeloos blijken te zijn. Stallen te groot, boten waardeloos. Banken trekken de keutel in. De politiek dicht gaten en veroorzaakt elders bressen. Een zeer wankele basis om een verantwoorde bedrijfsvoering op te bouwen. Voeg daaraan toe de steeds actiever en agressiever wordende kliek dierenactivisten en je zit als boer of visser in een afschuwelijk spagaat. Je houdt je aan de regels, voldoet aan de marktvraag naar jouw product maar wordt aan alle kanten bescheten.

Volgens de laatste bevindingen zouden mensen 14.000 jaar geleden al hebben samengeleefd met paarden. Paardenschoften werden eeuwen voor de geboorte van Christus al gebruikt als steunpilaar voor zadels. In de tegenwoordige tijd zijn er prachtige stallen, zoals het mij wel bekende bedrijf van de familie Bartels in Hooge Mierde, waar de dieren met het volste respect worden behandeld en voorbereid op dressuur- of springproeven. Zo ook in Twente.

December 2010 werd de Ronde van Overijssel sponsorclub van 50+ uiterst gastvrij ontvangen door Jeroen Dubbeldam bij Stal De Sjiem in Weerselo. Op De Sjiem won Jeroen Olympisch Goud tijdens de Spelen van Sydney 2000. Enige tijd later kwam er een miljoenenbod op De Sjiem maar de eigenaren besloten dat hij in 2005 een waardig en welverdiend pensioen in eigen huis had verdiend. Toen wij in 2010 de stallen betraden werden wij allereerst begroet door een trots boven zijn erelogedeur uittorende, niet te missen hengst. Hij liet zich de liefkozingen van de bezoekers met plezier welgevallen. Jeroen vertelde dat hij elke dag vrij in de weide mocht lopen en niet meer bereden werd. De schoft van De Sjiem heeft voldoende te verduren gehad. Paardenschoffies in de dop zouden eens bij de dit jaar dertig geworden De Sjiem op bezoek moeten gaan.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief