Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Poly- en perfluoralkylstoffen

Geplaatst op 31 oktober 2019 door   ·   Geen reacties

Mijn wereldbeeld verandert met de week. Pakweg enkele maanden geleden reikte mijn kennis over stikstof niet verder dan dat dit gas onder andere de vergrassing veroorzaakt van de ooit zo heiderijke Sallandse Heuvelrug. Steeds verder inperken van de intensieve veeteelt in de gebieden rond de Heuvelrug zou een van de oplossingen zijn. Nu weten we dat deze stof het hele land verstikt. De wanhopig aan de achterkant ad hoc oplossingen zoekende politiek opteert ondertussen niet voor halve maatregelen, wel voor halverende ingrepen. Zoals het decimeren van de veestapel. En het scheten voor huizen programma: het toevoegen van enzymen en andere stoffen aan het veevoer. Zodat de koeien minder stikstof en methaan uitstoten. En er weer meer gebouwd kan worden. Of we gaan op Natura 2000 gebieden doorsnijdende snelwegen 100 kilometer rijden in plaats van 120. Dezelfde snelwegen waar de gemiddeld gereden snelheid wel eens onder de 80 per uur zou kunnen liggen. Effect derhalve te verwaarlozen.

Grondwerk en bouw liggen stil. Elke verplaatsing van grond en bouw gerelateerde activiteit levert ernstige PFAS gezondheidsrisico’s en stikstofalarm op. Enkele weken geleden was dit PFAS stofje mij nog volledig onbekend. Iedereen klooide maar wat aan met Teflon pannen, praktische verpakkingsmaterialen en vele, vele andere producten waarin het stofje verwerkt is. Smeermiddel van de economie, wereldbranden vertragend materiaal. Blijkbaar heeft het goedje zich ontwikkeld tot een levensbedreigend gif. Maar gelukkig waakt de EU over ons.

Het aanzienlijk reduceren van de Nederlandse bevolking zou echter de grootste milieuwinst opleveren voor de op dit moment 163 Natura 2000 gebieden. En ruimte creëren voor nog meer natuur. En toerisme. Holland Amsterdam Gardens: aantrekkelijk alternatief voor het door Aziaten, blowende en zinneprikkelende etalages zoekende toeristen overstroomde Amsterdam. Toekomst? Ga maar eens kijken in het door Chinezen verstopte Giethoorn. Zij beschouwen de inwoners als medewerkers van het aldaar gebouwde openluchtmuseum. Op dit moment is de toekomst dichterbij dan we denken. Ik zie voor mezelf nog wel een rol weggelegd als Amsterdam Mountains fietsgids. Nog even een cursusje Chinees en de crisis zal mijn deur wel passeren.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief