Vrijdag 3 april 2020
Twentesport

Risico

Geplaatst op 13 februari 2020 door   ·   Geen reacties

Recente update over de voorbereiding van Mathieu van der Poel op het nieuwe seizoen. Hij geniet van een welverdiende skivakantie in het Zwitserse bergdorp Chandolin. Deze laatste naam deed prachtige herinneringen opborrelen en toverde een glimlach op mijn gezicht. Alsook de discussie met zijn teammanager Roodhooft of het wel verstandig is om zo vlak voor het seizoen risico’s op te zoeken op de lange latten.

Ooit, als actief profwielrenner begin tachtiger jaren van de vorige eeuw, zocht ik enkele winters de Zwitserse sneeuw van Oberwallis op om met ploegmaten als Peter Winnen te gaan langlaufen als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ploegleider Peter Post had skiën uitdrukkelijk verboden maar rebels en eigenwijs als wij waren zochten wij toch vrijwel dagelijks de kleine skipiste op van het vrij hoog gelegen Oberwald (1.450 m.). De eerlijkheid gebiedt te melden dat wij zo nu en dan miraculeus ontsnapten aan mogelijke blessures. De lol was er niet minder om. Ook al omdat wij als reguliere bezoekers behoorden tot de stamgasten van het sfeervolle familiehotelletje Tannenhof. Zo nu en dan liep de après ski danig uit de hand. Gelukkig verzekert Van der Poel’s manager Roodhooft ons desgevraagd in het interview dat après ski Mathieu niet interesseert.

De laatste etappe van de zware Tour de Romandie 1987 was een bergtijdrit over 22 km. van het hoog in de Val d’Anniviers vallei gelegen dorp Zinal naar Chandolin. De vallei wordt omzoomd door indrukwekkende besneeuwde vierduizenders, zeker een van de plaatsen waar ik ooit terug wil komen, zo nam ik mij voor tijdens de klauterproef naar het hoogst gelegen, permanent bewoonde dorp van Europa (1.950 m.).

Drieëndertig jaar later kan ik mijn voornemen uit 1987 eindelijk inlossen. Komende zomer hebben mijn vriend Gerrit en ik op 9 augustus een sportieve uitdaging geagendeerd: de trailrun Sierre-Zinal in Zwitserland. Een bergloop van 31 km. met 2.200 hoogtemeters door de Val d’Anniviers vallei en die onder andere ook het dorpje Chandolin zal aandoen. Ik kan daar ongelofelijk naar uitzien.

En Mathieu, moeten we ons over hem nog zorgen maken? Het enige risico dat ik zie is de mogelijkheid dat hij in aanmerking komt voor een wildcard voor de resterende wereldbeker afdalingen. Hij zou het durven.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief