Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Slagveld

Geplaatst op 12 maart 2020 door   ·   Geen reacties

Ooit ben ik wielrenner geworden omdat de wekelijks opgebouwde wedstrijdenergie voortdurend werd omgezet in frustratie omwille van de zoveelste afgelaste voetbalwedstrijd. Ik koos voor een sport die vrijwel nooit zou worden afgeblazen: het wielrennen. Het bleek een juiste keuze te zijn.

Iconische wielerkoersen werden door twee wereldoorlogen soms enkele jaren geblokkeerd. Zoals Milaan-Sanremo -eerste editie 1907- in 1916 en 1944-’45. Koersen werden na de oorlogen onmiddellijk weer opgepakt, als metaforen van het onverwoestbare menselijke leven. Op 11 november 1918 eindigde de Groote Oorlog, 28 april 1919 startte de uit zeven etappes bestaande Omloop van de Slagvelden. Het parcours voerde de renners langs de oorlogsfronten van Frankrijk, België en Luxemburg. De legendarische Vlaamse journalist Karel van Wijnendaele schreef: “Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moorddagiger op het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder.”

Momenteel woedt er een geheel andere wereldbrand, waarvan de gevolgen totaal onvoorspelbaar zijn. Milaan-Sanremo eind maart is voorlopig tot nader order uitgesteld omwille van het coronavirus dat ondertussen geheel Italië in een viraal slagveld heeft veranderd. Diverse andere wielerkoersen zijn geannuleerd, de organisatoren overleggen met wereld-wielerbond UCI over een mogelijk latere datum.

De huidige mondiale wielerkalender is tot stand gekomen na decennialange onderhandelingen tussen de belanghebbende partijen. Lees: gevechten tussen organisatoren en bonden om de beste data in handen te krijgen, met zo weinig mogelijk concurrentie van andere koersen. Ploegen zijn volledig gestructureerd in functie van de belangrijkste wedstrijden. Renners, begeleiding, logistiek, materieel, inzet en persoonlijke ontwikkeling, programma’s en hoogtestages. Een in de najaars- en winterperiode uiterst nauwkeurig geconstrueerd programma dat de basis moet leggen voor succes en de marstabel van ieder team.

In een tijdsbestek van enkele weken is de balans in de wielerwereld volledig verstoord. Het is nog maar zeer de vraag of wielerkoersen zomaar verplaatst kunnen worden gezien de overvolle kalender. En zullen passen in de deels of volledig te herschrijven ploegprogramma’s.
Als organisatoren de klap al overleven.

De wielersport is slechts een minuscuul deeltje van de totale wereldpuzzel. Maar als iconische wielerkoersen zoals Milaan-Sanremo sneuvelen vrees ik met grote vreze.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief