Woensdag 21 februari 2024
Twentesport

Sloopkogel

Geplaatst op 22 januari 2020 door   ·   1 Reactie

Boksen wordt ook wel omschreven als ‘the noble art of self defense’. De man die dit als geen ander belichaamde heette Cassius Clay, later Muhammad Ali. Als kleine jongen werd ik in het holst van de nacht wakker gemaakt om de zwart-witte tv-beelden van zijn legendarische gevechten rechtstreeks mee te maken. ‘Float like a butterfly, sting like a bee.’ Wat heb ik genoten van zijn techniek, zijn sportiviteit en zijn klasse. Ongeëvenaard, nooit ook maar benaderd door wie dan ook.

Met tranen in de ogen keek ik toe hoe hij, gesloopt door Parkinson, bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta het vuur ontstak. Daar kreeg hij ook de gouden medaille van 1960 terug die hij was kwijtgeraakt. Ga naar youtube en zie hoe de Amerikaanse reuzen van het Dream Team hun held omringen en bewonderen.

Ik bedoel maar: boksen is niet zomaar een sport. Daarom was ik zo kwaad toen ik las dat Nederland overwoog om Badr Hari als bokser naar de Olympische Spelen in Tokio af te vaardigen. Dus we sturen turntopper Juri van Gelder als een klein kind naar huis omdat hij in Rio na een avondje stappen niet geheel nuchter terug kwam? Maar een menselijke sloopkogel, die in de Amsterdam Arena een onschuldige omstander helemaal tot moes sloeg en voor het leven verminkte, mag ons wel vertegenwoordigen? Mag ik dit een klap in het gezicht van het gezonde verstand vinden?

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. JanM says:

    Helemaal mee eens!!!
Archief