Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Straathonden

Geplaatst op 15 februari 2018 door   ·   Geen reacties

Het logo van de Olympische ringen roept bij mij de associatie met een goochelaar op. Vanaf mijn prille jeugd vraag ik mijzelf af hoe illusiekunstenaars erin slagen om uit één stuk gesmede, gesloten ringen in elkaar te vlechten. Twee keer per vier jaar krijgen de illusionisten van het IOC dit voor elkaar. Russen en reclame, Noord & Zuid Korea en doping bestaan even niet meer.

Bijzondere sporten en exoten glibberen over mijn scherm. Het kan zomaar gebeuren dat ik midden op de dag meewarig zit te kijken naar een licht corpulente, gekleurde Namibiër met een Duitse achternaam, die op zijn rug liggend, met de benen naar beneden, op een belachelijk klein sleetje aan meer dan 100 km. per uur een holle glijbaan naar beneden dendert. In de slow motion zie je zijn licht corpulente lijf en de daarin verpakte organen drillerig meedeinen op de oneffenheden van de baan. Meestal eindigt het avontuur vóór de finish in een onvrijwillige scheiding van mens en materiaal. Als beloning mag hij de vlag van zijn eenmansland het stadion in- en uitdragen.

Op dit moment heeft de wit-frisse oranjegekte ons land weer in beslag genomen. TeamNL is het witwasprogramma van het NOC*NSF dat ervoor zorgt dat onze sterkste individuele wintersporters zich in het oranje hullen en als team sporten bedrijven die geen teamsporten zijn. Het uiteindelijke teamresultaat moet een optelsommetje worden van eremetaal. Met als enige teamprestaties de ploegenachtervolgingen lange baan en aflossingsnummers short track. Deelnemen aan TeamNL betekent het inleveren van je individuele portretrecht, dat tijdens de Spelen zeer exclusief zichtbaar gekoppeld mag worden aan NOC*NSF sponsors. Zoals het Holland Heineken Huis, waar iedere zichzelf respecterende sponsor, kapitaalkrachtige fan of bobo zich kan verdrinken in oranje successen gekte.

Na Olympisch succes is het de sporters uitdrukkelijk verboden de Olympische ringen te gebruiken ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Op straffe van hoge boetes. Het beeldmerk is wellicht het meest dicht getimmerde stuk intellectuele eigendom, voorbehouden aan het grootkapitaal van deze wereld, dat bereid is miljoenen neer te tellen voor select gebruik. Het logo moet uitermate exclusief en vooral schoon blijven.

Profwielrennen en Spelen zijn vanaf 1996 met elkaar verbonden. Het was, is en blijft een verstandshuwelijk. De eerste Olympische profkampioen Pascal Richard presenteerde trots zijn Olympische kampioenstrui, die hij van het IOC onmiddellijk moest opschonen. De ringen- en truienculturen zijn onverenigbaar. Gelukkig maar. De dagen beginnen te lengen en de wannabe coureurs, onder anderen gehuld in gele, roze en regenboogtruien, zullen de komende maanden in een kleurig lint over de Holterberg fietsen. Snelfietsers zijn straathonden.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief