Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Trots en geluk

Geplaatst op 30 september 2017 door   ·   1 Reactie

Een sporter die niet gaat staan als het volkslied klinkt is een hoerenkind en moet door de club meteen worden ontslagen. Dat heeft president Trump gezegd toen American Football-spelers weigerden in de houding te springen. Er is sinds de verkiezing van Trump geen plek voor kinderen van hoeren en voor mensen die niets met het volkslied hebben. Voor sporters met de guts te weigeren zichzelf te verloochenen, de kracht om vast te houden aan supranationale denkbeelden – het is de trots om te trotseren. Het maakt van Colin Kaepernick, de beste quarterback van Amerika die niet in de houding ging staan voor stars and stripes, en derhalve in het American Football inderdaad nergens meer aan de bak komt, een martelaar. Burgerschap en burgerrechten als medicijn tegen de blaffende blanke bullebak. Trots en geluk.

De onlangs overleden theoloog Harry Kuitert zei: ‘Alles is politiek, maar politiek is niet alles.’

In de derby tussen FC Twente en Heracles ging het vrijdagavond ook om trots en geluk. Natuurlijk is het mooi, Almelo versus Enschede, maar het overstijgende belang was het Twentse. Gezegend de regio die zo’n derby kan koesteren. Er heerst gezonde rivaliteit, met spandoeken en stadsliederen, maar water en vuur zijn beiden nodig voor leven. En natuurlijk heeft de Enschedese dichter Willem Wilmink die Almelo onderwijs volgde gelijk met Eanske is oemeunig mooi, zea mie moo, Eanske is hoas net zo mooi as Almelo, maar het was even nodig dat (een regionaal belang) FC Twente dit keer won, ook omdat rood niet boven zwart-wit komt te staan, maar vooral om Rene Hake, van wie ik een steeds grotere fan ben. Het gezicht van de oerTukker verried een dubbele expressie: trots en geluk.

En overigens vanavond in het Wilminktheater: een geweldige hoer Violetta in La Taviata.

Han Pape

FOTO: Cees Elzenga

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Geurt says:

    Hake, ja. De Drent. Dit stukje had hout gesneden met Verbeek op de Twentse bank en dus ook dan de verwevenheid met Almelo.
    Hake komt van Zwolle. Stentorvolk.
Archief