Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Vroetbal

Geplaatst op 3 augustus 2017 door   ·   1 Reactie

Man, man man wat zijn we weer gek met z’n allen! Onze vrouwen eisen de hoofdrol op in het EK Vrouwenvoetbal en heel Nederland omhelst de Oranje Leeuwinnen. In mijn hoofd zorgt dit echter ook voor enige verwarring.

De knappe koppen van onze Nederlandse Spoorwegen hebben na jarenlange studies, werkervaring en de daarin opgedane kennis besloten de dames en heren te schrappen. Omwille van de simpele vaststelling dat er in ons land een beperkt aantal mannen en vrouwen leeft, die ofwel respectievelijk de man dan wel de vrouw in zichzelf willen afschaffen en wensen te vervangen door het andere geslacht. Als we de NS moeten geloven is iedereen daardoor geslachtelijk uitgegumd en veranderd in een reiziger. Uit respect voor de transgender.

Bovendien stel ik als ervaringsdeskundige vast dat ik met vijftig procent van de bij mij bekende transgenders in de topsport de kamer heb gedeeld. Caitlyn -Bruce- Jenner ken ik uit de media, de voormalig Schotse Panasonic-kopman Robert Millar heeft zichzelf laten verbouwen in Philippa York. De enige eigenaardigheid die ik wat betreft Millar destijds heb kunnen optekenen is de vaststelling dat hij als enige vegetariër die ik ooit heb gekend ook kip at. Of daaruit een neiging tot transgenderschap voortvloeit moet naar alle waarschijnlijkheid nog nader onderzocht worden.

De betiteling en naamgeving van de overgrote meerderheid van sporten, zoals voetbal, tennis, atletiek, wielrennen, et cetera, roept onmiddellijk de associatie op met schoppende, lopende, meppende en fietsende mannen. Als het om vrouwensport gaat wordt specifiek de vrouw aan de sportactiviteit toegevoegd: ‘het vrouwentoernooi’, ‘vrouwenvoetbal’, ‘vrouwenwielrennen’ et cetera.

Overigens wist deze laatste tak van sport zich enige jaren geleden zich te ontdoen van de dames. Maar dat even terzijde.

In het voetbal – en in andere sporttakken – zal het waarschijnlijk nooit gebeuren dat het noemen van de sport sec onmiddellijk de associatie zal oproepen met praktiserende vrouwen. Of de sport zou, in navolging van de NS, zich moeten associëren met ‘de transgender’: iedereen gelijk! Dit zal echter onmogelijk blijken te zijn, conservatief als de sportwereld in zijn algemeenheid is. Maar in feite is de huidige situatie een onacceptabele vorm van discriminatie en wordt de vrouw achtergesteld.

Ik wil er dan ook voor pleiten om in het vervolg de namen van alle grote sporten, waaraan door zowel mannen als vrouwen op topniveau kan worden deelgenomen, te koppelen aan het geslacht. Mannenvoetbal wordt ‘moetbal’, vrouwenvoetbal ‘vroetbal’. Mannenatletiek ‘matletiek’ en de vrouwen beoefenen ‘vratletiek’. ‘Mockey’ en ‘Vrockey’, ‘Molleybal – Vrolleybal’. Enzovoorts.

Eenvoudiger kunnen we het niet maken, wel de gescheiden geslachten de erkenning toebedelen die zij verdienen, nietwaar lezers?

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jan Bakker says:

    Mooie weergave van Theo,
Archief