Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Sleet zit een beetje op Vriezenveense derby DETO-DOS

Geplaatst op 13 oktober 2017 door   ·   Geen reacties

VRIEZENVEEN – De sjeu is er na enige jaren wel af, van de derby DETO-DOS’37, want het gesprek van de dag, nou nee, niet meer. Even geprobeerd bij twee slagerijen, maar bij Kenkhuis aan het Oosteinde en Aalderink aan het Westeinde ging het over van alles en nog wat, vooral varkenshazen en rundervinken, om de gesprekken in vier braadbare diersoorten samen te vatten, maar over de gebraden haantjes van DETO en DOS’37 geen woord.

Morgenmiddag vindt’ie weer plaats, en ja hoor, er is weer enige opgeklopte reuring over, van de voorspelbare soort, maar het is hoofdzakelijk business as usual. In het grijze verleden was dat anders, hoewel historie ook vaak met de pen van heimwee en nostalgie wordt geschreven. Wel staat vast dat het ooit oorlog was tussen Westerdok en Weiteman, de Puie en de Kraak van geel-zwart en de Webbinks en de Van het Laars van rood-zwart. Er zijn trouwens meer seizoenen geweest zonder dan met derby, vooral doordat DETO op de vleugels van de Adelaar naar de vaderlandse top van het semi-amateurvoetbal zweefde en DOS’37 lager en lager ging spelen, tot ook bij DOS’37 wat strooigeld beschikbaar kwam om zo links en rechts een speler te binden. Gelijktijdig daalde DETO weer wat af.

Zo kwamen de clubs, beide met een eigen sportpark op Het Midden, dichter bij elkaar en dat leidde een jaar of vier tot hereniging in de eerste klasse zaterdag. Het geharnaste derbygevoel zal
evenwel pas weer opvlammen als er een tijd geen derby is. De derby leeft het meest als’ier er niet is. Dat kan – bij wijze van voorbeeld hè, dus niet meteen in de gordijnen, als DOS’37 promoveert naar de hoofdklasse en DETO een poosje bivak moet houden in de tweede klasse. De omgekeerde wereld, wat u zegt, maar het laatste, dus een degradatie voor DETO, was afgelopen seizoen bijna het geval. Als het gebeurt, komt er weer een nieuwe trainer en de hoofdsponsor heeft nog wel een beroemde bank staan, en geen kunstgras, maar parket…

There are no Americans

Wie nu over de moeder aller derby’s spreekt, zoals de voorbeschouwer op de site van DETO, doet wel heel erg denken aan Tariq Aziz, de minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hoessein, die in de moeder aller oorlogen alles negeerde wat al voor de deur stond (‘There are no Americans in Bagdad!’)

Ondertussen zijn beide Vriezenveense voetbalploegen middenmoters, DETO met zes punten uit drie wedstrijden (winst tegen Dronten en Nunspeet, verlies tegen Flevo Boys), DOS’37 met drie uit twee (verlies tegen Barneveld en winst tegen Go Ahead Kampen). Om op gelijke hoogte te komen, met nog steeds een wedstrijd minder gespeeld, dient DOS’37 morgenmiddag dus winnen. DETO lijkt evenwel de betere vorm te hebben, want winst bij Dronten en Nunspeet spreekt wel aan.
.

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief