Excelsior ’31-Jodan Boys 5-1 (2-1) – Analyse door Robert ten Wolde

Geplaatst op 2 februari 2013 door   ·   Geen reacties

Voor Excelsior was de wedstrijd van afgelopen middag, gezien de stand, zeer belangrijk. Althans, dat was voor mij duidelijk. De spelers leken zich dat daarentegen pas in de tweede helft te realiseren. Uiteindelijk zorgde deze helft wel voor een leuke wedstrijd.

In de beginfase van de eerste helft was ik even bang dat het een teleurstellende middag zou worden. Deze periode werd niet gekenmerkt met hoogstaand voetbal. Beide teams speelden aftastend, hopend op een fout van de tegenstander. Gelukkig voor beide teams werden er genoeg fouten gemaakt. Veel balverlies en weinig controle zorgden ervoor dat er werd gescoord in de eerste helft. Een andere oorzaak voor de goals kan gezocht worden bij Jodan Boys, dat op een gegeven moment het initiatief nam en de score opende. Naarmate de eerste helft vorderde, zetten de bezoekers meer druk op de verdediging van Excelsior. Hierdoor waren de Rijssenaren niet in staat om volledig in hun spel te komen.

Zoals ik eerder al zei, er werden veel fouten gemaakt. Hier deed Excelsior hun voordeel mee en maakte, weliswaar met enige vorm van geluk, twee doelpunten voor de rust. Mijn verwachting voor de tweede helft was, zoals u waarschijnlijk kunt begrijpen, niet erg hoog. Ik werd echter blij verrast toen Amanuel Isa werd gewisseld voor Dennis Rosink, wat een verbetering voor het spel bleek te zijn. Niet alleen verving Rosink de middenvelder op individueel gebied goed, ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de verbetering van het spel van zijn ploeg. Doordat Rosink veel ballen opeiste en het spel verdeelde vanaf het middenveld, ging zijn ploeg beter spelen. De linies sloten beter aan waardoor de aanval beter tot zijn recht kwam.

Ik hoop dat Excelsior in het vervolg direct kan laten zien wat men in huis heeft. Trainer Hans van Dijkhuizen beschikt namelijk over een leuke ploeg. Met name over de aanval ben ik te spreken, met als kers op de taart Denis Mahmudov. De jonge aanvaller beschikt over een fantastische techniek, goede passeerbewegingen en benut zijn snelheid op de juiste manier. Ook vandaag liet hij zien wat hij in huis had door drie maal het net te vinden. Als aanvaller is hij belangrijk voor zijn ploeg, daarom benoem ik hem tot man of the match’.

Er kan dus gesteld worden dat de wedstrijd twee totaal verschillende helften kende. Door het verbeterde spel van de ploeg uit Rijssen in de tweede helft heb ik uiteindelijk dus een leuke wedstrijd gezien. Bovendien is het aanschouwen van zes doelpunten in totaal, ondanks dat ik op basis van de tweede helft er wel tien had verwacht, geen vervelende tijdsbesteding.

Excelsior ’31-Jodan Boys 5-1 (2-1)
Scoreverloop: 18. Tim Roggeveen 0-1, 22. Wielens 1-1, 44. Mahmudov 2-1, 60. Mahmudov 3-1, 71. Davina 4-1, 90+2. Mahmudov 5-1.