Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Vanwege NAH lopend naar Santiago de Compostela

Geplaatst op 11 maart 2011 door   ·   Geen reacties

LICHTENVOORDE – In de eerste klasse E staat zondag de wedstrijd tussen Longa’30 en Tubantia op het programma. Buiten het feit dat de Hengelose ploeg het opneemt tegen de verrassende koploper en promovendus, lijkt er niets bijzonders aan het treffen. Niets is minder waar. Voor aanvang van dit duel wordt er een benefietwedstrijd gespeeld tussen beide teams voor José Espínola (foto) die lijdt aan NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).

HET BEGIN:
Espínola (38) werd geboren in Enschede. Op jonge leeftijd verhuisde hij richting Lichtenvoorde om op zijn zevende voor het plaatselijke Longa’30 te gaan spelen. Tot zijn achttiende had de oranje kleur (Longa speelt namelijk in het oranje red.) een prominente rol in zijn leven. Op zijn achttiende haalde Henry Bennink, destijds trainer van Tubantia, hem over om zijn carrière een vervolg te geven bij Tubantia. De volbloed Spanjaard had wel oren naar een avontuur in Hengelo en beleefde op sportpark De Bijenkorf zeven prachtige jaren. Op zijn 25e bewandelde Espínola de omgekeerde weg, door weer voor Longa te gaan voetballen.

HET MOMENT:
Gezinsuitbreiding was net een feit bij de familie Espínola en zelf had de temperamentvolle Spanjaard al besloten om het voetbal op een lager pitje voort te zetten. Desalniettemin speelde hij zo nu en dan een wedstrijd in het tweede. Op 18 mei 2001, tijdens een nacompetitie wedstrijd met het tweede van Longa, sloeg het noodlot toe. Een onschuldige botsing bleek desastreuze gevolgen te hebben. In het ziekenhuis in Winterswijk werd de diagnose vastgesteld dat zijn oogkas en een deel van zijn schedel boven de wenkbrauw verbrijzeld waren. Het was het begin van een veel ellende en grote vraagtekens.

HET DAARNA:
Onderzoek na onderzoek was het gevolg en pas na 4,5 jaar bleek dat de voetballer op het fatale moment blijvend hersenletsel had opgelopen. De aandoening die in de medische wereld NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel red.) heet. De strijdvaardige Zuid- Europeaan wilde zich niet gewonnen geven en stimuleerde zichzelf met de gedachte dat als je iets heel graag wilt, het ook kan. Vorig jaar tijdens een lezing van Hans van Dam, specialist in niet aangeboren hersenletsel, kreeg Espínola zijn eyeopener. Hij wist al langere tijd dat hij NAH had, maar tijdens de lezing werd duidelijk wat de gevolgen waren. Jaren vocht hij tegen NAH, nu moet hij leren leven met NAH.

HET IDEE:
Espínola liep jaren met het idee om een pelgrimstocht te volbrengen. Het doel is om de onwetende mens te informeren en aandacht voor de, op het eerste oog, onzichtbare aandoening te vragen. De wedstrijd van zondag moet, mede door een loterij, het veilen van items en de verkoop van NAH-shirts, zorgen voor extra financiële middelen. Op twintig april vertrekt Espinola vanuit St.-Jean-Pied-de-Port (Frankrijk) om circa acht weken later en 780 kilometer verder te arriveren in Santiago de Compostela (Spanje).

De benefietwedstrijd begint zondag om 13.00 uur.

Klik hier voor de prognose tussen Espinola en TwenteSport.com

Voor meer info kijk op: www.hiernah.nl

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief