Dinsdag 20 februari 2024
Twentesport

Voorzitter Westen van VVON over aanstelling Kraay bij SVZW: ‘Kwaliteit voetbal wordt verkwanseld’

Geplaatst op 21 november 2011 door   ·   11 Reacties

WIERDEN – Folkert Velten zei het al op deze website, Erwin Looms ook. Ze vinden het merkwaardig dat de onbevoegde Hans Kraay trainer heeft kunnen worden van de topklasser SVZW. ‘Het is natuurlijk wel raar dat iemand zonder de benodigde papieren deze job heeft kunnen krijgen’, zei Velten in een eerder artikel op deze site en Looms gebruikte dezelfde bewoordingen. ‘Dat de KNVB dat toestaat, is vreemd’, aldus Looms, voorzitter van de technische commissie van Excelsior’31.
We polsten de KNVB en ook vertegenwoordigers van trainersvakbonden. ‘Het verhaal is  helder’, zegt Rob de Leede namens de bond. ‘Een trainer in de topklasse moet over de juiste papieren beschikken en die heeft Kraay niet. De zaak heeft onze aandacht. Verder kunnen wij er niets over zeggen.’ De Leede wilde ook geen antwoord geven op de vraag wie er in overtreding is: de club SVZW of Hans Kraay zelf. Of allebei. Hij kondigde aan dat er binnenkort meer over deze situatie bekend al worden.

Arnold Westen is als voorzitter van de trainersvakbond VVON duidelijker over de situatie bij SVZW. ‘Het kan niet wat daar gebeurt. Kraay heeft ook bij Lienden getraind met een stroman en die is er kennelijk nog steeds. We gaan daarover de komende dagen aan de KNVB wat vragen stellen. Zo wordt de kwaliteit van het voetbal verkwanseld, als mede de status van de trainers met een licentie. De KNVB heeft de regels vastgesteld en zal moeten optreden’, aldus Westen. ‘Wat er gaat gebeuren? De KNVB zal na onze melding wel contact gaan opnemen met SVZW en als er dan nog niets gebeurt, zal die zaak uiteindelijk bij de tuchtcommissie terecht komen. Ik ben er overigens voor dat dit soort gevallen in de toekomst beter geregeld moeten worden. De regels zullen door de bond aangescherpt moeten worden. Stromannen moeten niet meer kunnen. Ik heb niets tegen de persoon Hans Kraay, maar ook hij moet zich aan de regels houden.’

Gerard Marsman, de directeur van de CBV (Coaches Betaald Voetbal), wijst ook naar SVZW. Hij vindt dat de Wierdense club de regels van de KNVB heeft te volgen. ‘Ze hebben op papier Piet de Kruijff als hoofdtrainer aangesteld, maar naar buiten toe zie je duidelijk dat Kraay daar de man is. De KNVB heeft niet voor niets een heel systeem van cursussen opgezet. Daarom kan een club alleen een trainer aanstellen die bevoegd is. Ik heb de indruk dat SVZW haar boekje te buiten gaat’, aldus Marsman die erop wijst de de KNVB op affaires als deze toezicht moet houden. ‘Wij kunnen bewaken wat we willen, de KNVB zelf heeft de regels gemaakt.’

Delen is sportief

Reacties (11)

 1. Jacob says:

  Misschien zijn mensen zonder een trainers diploma wel beter dan met.

 2. sjaak says:

  Wat een hypocriet gedoe, het als sinds jaren bekend dat er zo gewerkt wordt binnen de voetballer. Zowel VVON als de KNVB vindt er blijkbaar wat van maar vervolgens gebeurd er niets….en de schuld maar leggen bij “trainer” en club. Uiteraard zijn die ook schuldig maar zolang er verder niets gebeurd…..

 3. Marco Munnink says:

  SVZW heeft een gediplomeerde hoofdtrainer. Daarnaast een assistent die zich sterk profileert. Daarmee wordt geen enkele regel overtreden.

 4. Jos says:

  Waar praten we over , heel Nederland hangt van regels aan elkaar, Johan Cruyff heeft totaal geen opleiding genoten.Laat Hans zijn gang maar gaan, als HOOFDTRAINER van SVZW.

 5. Gerard says:

  Wat een onzin en drukte weer om niets. SVZW heeft keurig een hoofdtrainer met diploma en een assistent. Toevallig heet deze assistent Hans Kraay, en iedereen wordt weer zenuwachtig richting KNVB en VVON. Wat is er nu mis mee?? Ik hoop dat deze twee het heel goed gaan doen!

 6. Werkgroep Trainerslicenties,Task-Force en VVON

  Standpunt betreffende KNVB-besluit Trainerslicenties

  Wergroep wederom bij de ballen genomen.

  Inspireren, motiveren, of manipuleren

  Tot op heden werd er geregeld aan mijn gevraagd, mede door mijn boek ( return to innocence) en met de artikelen die ik aan het schrijven ben of geschreven heb, of ik soms in mijn jeugd gefrustreerd of getraumatiseerd ben geraakt. Maar wees gerust, ik heb een hele goede jeugd gehad en heb er zeer zeker geen trauma’s aan over gehouden. Degene die mijn artikelen lezen, zullen ook heel duidelijk de intenties ontdekken. Voor het lezen van deze artikelen ( verhalen ) is geen koudegrond psychologie nodig. Deze ervaringen en de inhoud ervan zijn deels beschouwend, deels afrekenend en deels vooruitkijkend.

  Ruim een jaar geleden hebben wij als VVON districtsbestuur west II, unaniem besloten onze functies neer te leggen. We waren het zat om ons nog langer door de KNVB voor de gek te laten houden. Ruim 28 jaar heb ik als voorzitter samen met mijn medebestuurders, geprobeerd tot die enorm logge lichamen van de KNVB en het Hoofdbestuur van de VVON door te dringen. Vele gereedschappen hebben wij aangereikt, maar een goede hamer, maakt nog geen goed timmerman.

  Werkgroep Trainerslicenties

  Nu geloof ik, wanneer ik het goed heb gelezen op de website van de vvon.nl, dat deze werkgroep Trainerlicenties, waarin natuurlijk ook belanghebbende van de vvon zitting in hebben, weer flink in hun zak hebben laten schijten. Een paar jaar geleden werd deze werkgroep opgericht om het inhoudelijke van het licentiesysteem op juistheid, werking en juridisch te controleren. Dat waren natuurlijk ook de doelen, die de managers van de KNVB voor ogen hadden. De geboorte van het licentiesysteem werd een feit en natuurlijk zat er achter de geboortekaartje een prijskaartje aan.

  IK citeer bron VVON website.

  Gelet op het bovenstaande heeft de VVON dan ook met grote verbazing kennis genomen van het uiteindelijke door de KNVB genomen besluit ……….. Wanneer je in een door de KNVB ingestelde werkgroep met diverse partijen gezamenlijk een officieel en unaniem standpunt hebt bepaald dan mag je er ook van uitgaan dat het bereikte resultaat/compromis niet eenzijdig, zonder enig overleg, wordt aangepast.

  Ik ben benieuwd wat voor stappen de VVON gaat ondernemen. In onze tijd als bestuur van het district west II, zou er ook door de advocaat van de VVON gekeken worden welke stappen er ondernomen zou kunnen worden om de KNVB op hun verantwoordelijkhgeden te wijzen en is tot de orde te roepen en , het bleef bij stappen, dus over. Misschien dat er nu inmiddels beter over nagedacht gaat worden.

  Ingangen?

  Soms is het hard nodig om in deze tijd van het spel der machtigen binnen organisaties, zoals de KNVB en VVON te vertellen wat voor een Pasta Pipoos het zijn. Het vervelende is echter, dat er maar weinig ingangen tot deze organisaties zijn. Nog vervelender is het, dat deze “leiders” het doen voorkomen, alsof zij en de organisaties voor een ieder bereikbaar zijn. Nou, lik me reet, ze zijn veel te bang dat ze van hun stoel worden geramd, door een anders denkende en voor dat je het door hebt hebben ze al een valkuil voor je gemaakt. Ga je de discussie of soms het gevecht met hen aan, dan begeef je, je in een slangenkuil. Nu kan de één daar beter mee omgaan dan de ander. Ik wil ook niet overkomen als een op sensatie beluste figuur, maar bezorgd ben ik wel. Vaak bekroop me tijdens de vergaderingen het gevoel van, moet je ze nu eens zien zitten de suflullen, er waren er zelfs bij die tijdens de vergaderingen bijna in slaap vielen. Geen niveau, geen gevoel voor de emoties, de beleving en de wensen van hun achterban en alleen maar uit om hun eigen zeteltje in het “pluche” te beschermen.
  Smurfensnot en het verstand van een te zacht gekookt spruitje.

  Molesteren

  Al 10-tallen jaren worden scheidsrechters gemolesteerd, al 10-tallen jaren wordt het amateurvoetbal en daarmee het jeugdvoetbal systematisch de nek omgedraaid. Al 10-tallen jaren wordt er door ongediplomeerde trainers trainingen gegeven.
  En wat doen de KNVB en VVON?? Winst tellen, nog meer trainers opleiden en vooral heel mooi weer spelen.
  Waarom doet de KNVB niets aan de agressie tegen scheidsrechters. Bij de lagere elftallen zijn geen scheidsrechters meer te vinden. Ja club mensen, waar je maar van moet hopen dat ze eerlijk en sportief fluiten. Doen ze dat niet komt er nog meer agressie. Ik denk, dat je een club pas straft en in laat zien, dat zij het probleem zelf op moeten lossen als je bij het eerste en tweede elftal 3 punten in mindering brengt, voor elke geweldsovertreding tegen een scheidsrechter.

  Afgenomen inkomsten

  Steeds meer amateurclubs verdwijnen en wat doet de KNVB. Niets. Helemaal niets. De clubs zijn in de afgelopen decennia inkomsten kwijt geraakt uit de toto en lotto, een beslissing van de overheid. De inkomsten van de gokkasten is ze afgenomen door de overheid. Nu mag een club geen feestjes meer geven of de kantine op zaterdag of zondag wat langer open houden. Een beslissing van de overheid. De clubs naar de rand van de stad verplaatsen, onbereikbaar voor iedere jeugdspeler. Ja, weer de overheid. Dat is wel dezelfde overheid, die met vele vertegenwoordigers, op uitnodiging van diezelfde KNVB op de ereloge zitten tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal.
  Dat profileert goed naar het electoraat. Die afgenomen inkomsten hadden de meeste amateurclubs ontzettend goed kunnen gebruiken om te kunnen overleven of een goede jeugdopleiding neer te zetten.
  Nee in 1988 zei Ruud Gullit al, het niet zo op te hebben met de Bobo’s.

  In het holletje kruipen

  Maar onze KNVB beleidsbepalers kruipen de minister president of een minister nog steeds liever in hun reet, dan dat ze vechten voor hun achterban, namelijk het amateurvoetbal. Geef als KNVB eens een stemadvies uit op partijen of politici die het wel goed met het voetbal voorhebben, moet je eens kijken hoe hard de rest, zowel landelijk als locaal voor het voetbal gaan werken.
  Ik zit echt te wachten op een bondsvoorzitter, die straks besluit het gehele amateur voetbal maar op te heffen. Want dat is alleen maar lastig en je komt er niet mee op de TV of in de krant.
  Maar ook de VVON denkt stevig na over de toekomst. Vooral tijdens dure uitstapjes worden de koppen bij elkaar gestoken en de buit verdeeld. De toekomst? 200,000 trainers en 800 clubs, waarvan er 500 op sterven na dood zijn. Dat is lekker geld verdienen.

  Marktwerking of structuur??

  Welnee! De meeste clubs in het top amateur voetbal nemen tegenwoordig voor weinig een CBV trainer aan. Want daar zijn er ook genoeg van werkeloos. En het blijft maar doorgaan. Structuur in de opleiding. Nee hoor. Stage lopen na ieder behaald diploma bij de jeugd? Nog nooit over nagedacht. Stel je voor. Bijvoorbeeld Dennis Bergkamp bij een amateurclub als jeugdtrainer. Was zijn cluppie niet “de Meer” waar hij ooit begon? Of dacht u dat hij zo in het eerste van Ajax was gekomen. Een amateurclub, zonder geld, kan ineens tegen een onkosten vergoeding voor haar jeugd een trainer voor keepers, een trainer voor verdedigers, een trainer voor middenvelders en een spitsentrainer aanstellen. Denkt u ook niet dat, dat het totale Nederlandse voetbal ten goede komt?
  Vaak heb ik mezelf afgevraagd wat het verschil is tussen een manager en de werkvloer. Krabbelend achter mijn oor, moet het toch te maken hebben met de bescherming en uitbouwen van de zelf gecreëerde koninkrijkjes. Simpel vertaald: ” de Rinse appelstroop fabriek” draait weer overuren”.

  De Manager

  Laat ik het wat begrijpelijker maken. Een goede manager zorgt ervoor dat hij een goed team om zich heen bouwt. Zorgt ervoor, dat in overleg met dat team, de doelstellingen gehaald worden en lost samen met dat team de problemen op. Hij of zij haalt het beste uit dat team en weet wat er op de “vloer” speelt. Een goed manager respecteert de hiërarchie binnen een organisatie, maar gaat daar ook volwassen en professioneel mee om. Hij geeft dus leiding aan een team van mensen en is of neemt zijn verantwoordelijkheid. Goede managers worden geboren en likken zich niet naar boven. Goede managers herken je aan de no-nonsense aanpak en hun resultaten. (Hiddink, van Gaal)

  Smurfensnot

  Het is mooi managers (foute )op te leiden en ze met mes en vork te leren eten om ze vervolgens te kunnen manipuleren. Wanneer je dan als simpel mens het verhaal van een gemaakte manager aan hoort, komt dat voor een hoop mensen als abracadabra oftewel smurfensnot over. Hun eigen managerwereldje en hun eigen jargon, om zich tegen de verantwoordelijkheden in te dekken. Geen respect, geen beleving, geen oplossingen, maar ontzettend veel academisch geleuter. Dat wil niet zeggen dat een vereniging niet door een academicus geleid kan worden. Ik heb me overigens laten vertellen, dat de huidige voorzitter van de VVON trompetter in het leger is.
  Chimpansee

  Ik weet dat wij van orgine oermensen zijn en in heel de wereld de menselijke chimpansees nog steeds wanorde en chaos scheppen. Moeten wij het eigenlijk zover zoeken, het is veel dichter bij huis dat je denkt. Misschien moeten wij onze panoptische eigenschappen is van stal halen. Heel veel commissies en werkgroepen worden er gecreërd, ze zien door de bomen het bos niet meer. Wanneer je als verantwoordelijke er dan niet meer uitkomt, heb je altijd nog de mogelijkheid je oerinstinct van stal te halen en in de hoogste boom te klimmen. Misschien is deze keuze wel bewust genomen, om op zo’n manier de toegang tot de macht ongelijk te verdelen.

  Noblesse Oblige

  Nu wil ik beslist niet de indruk wekken, dat er helemaal geen goed werk wordt verricht, maar met definitieve besluitvormingen, die van groot belang zijn, is het kommer en kwel. In de afgelopen jaren is het wel gebleken, dat er meerdere besluitvormingen in mijn ogen te makkelijk van tafel zijn geveegd. Nu ook weer met de aangestelde wekgroep “Trainerslicenties”, die nota bene zelf door de KNVB in het leven is geroepen, wordt de wekgroep niet erg serieus genomen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de gesprekken die eraan komen over dit onderwerp en zeker de manier van aanpak door de vakbond VVON. Ik zal mijn oren blijven spitsen in afwachting van het trompettengeschal. Had de werkgroep dan toch weer de zwakkere kaarten, terwijl je elke zet heeft voorzien van het slimste van het slimste. Wat kunnen wij hieruit concluderen, dat de werkgroep net niet slinks genoeg is geweest of hadden de leden van de werkgroep “Trainerslicenties”wederom gewoon pech. Of komt hier het benutten en uitspelen van de zwakheden van de tegenspelers om de hoek kijken. Het blijft m.i. de kundigheid van het konkelen en samenzweren van de tegenparij. Het blijkt ook in deze dat de toegang tot deze bronnen ongelijk verdeeld is, maar de uitstraling van je lichaamstaal biedt natuurlijk ook een schat aan heel veel macht mogelijkheden.

  Heb je dan de Noblesse Oblige van de VVON die verloren heeft en durf je uit deze werkgroep op te stappen en alle luxe en aanzien? vaarwel te zeggen. Ik zal deze werkgroep weer een raad geven, als de strijd van grote importantie is en je verliest ( of gewoon pech? ), stop dan met een Hulpbron van de KNVB te zijn. Start opnieuw met duidelijke standpunten, maak je doelen bekend en start het proces, maar blijft geen pierewaaier voor de KNVB. De verspilde tijd en de onkosten die daar voor zijn gebruikt is verloren zonder ook maar enig resultaat. Je verliest daardoor sneller je identiteit dan je denkt. De VVON heeft als organisatie toch wel in de kelder de behoefte aan een stukje erkenning opgestapeld.

  Bepaal je eigen koers anders word je een deurmat voor de overwinnaars. ( KNVB )

  VVON bedankt

  Ik wil ook mijn standpunten onderbouwen, heel simpel. De KNVB heeft al een Task Force in het leven geroepen, om eindelijk na een aantal jaren het geweld op de voetbalvelden aan te pakken. Nou dat scoort, eerst slachtoffers ( eigen leden ) laten vallen en dan een Task Force in het leven roepen om het probleem te onderzoeken en dan rigoureuse maatregelen treffen. Dertig jaar lang heeft de VVON al tegen de KNVB gevochten over het onbevoegd trainen, het licentiedrama en in mijn ogen zonder resultaat. Maar gelukkig de KNVB is wakker gemaakt en zal de Task Force meer onderzoeken laten doen, zodat het toch hun eigen inzicht en constatering zal zijn en vooral niet te vergeten in eigen beheer zal blijven. VVON bedankt voor alle informatie die jullie voor ons de afgelopen jaren heeft verzameld, wij als KNVB weten nu hoe het verder moet.

  Bedankt voor jullie inzet en meedenken.

  Joop Molendijk

  Page was in 0.917 Seconds generated.

  Joomla template created by Blechdose.

 7. Martijn Aalderink says:

  Dat is een boel tekst en niet eens foto’s… Vond persoonlijk de film beter dan het boek.

 8. Adri Morsink says:

  De VVON moet ALLES in het werk stellen om de gang van zaken bij SVZW te niet te doen. Indien noodzakelijk de rechter inschakelen. De KNVB heeft zelf de regels gemaakt. Veel amateurtrainers worden en werden lastig gevallen omdat ze niet in bezit waren van het juiste diploma en/of licentie. Wel simpel om deze amateurtrainers aan te pakken. Durft de KNVB niet??!! Vriendjes op de juiste plaats net als o.m. met het toewijzen van de plekken in de TC 1 opleiding?!~
  De reacties van Joop Molendijk onderschrijf ik van harte.

 9. Bram Landzaat says:

  Geschiedenis op herhaling

  Prachtig artikel van Joop Molendijk.Of je de situatie nou noemt EEN HERHALING van ZETTEN, OUDE KOEIEN of de GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH, het blijft onverteerbaar.
  Toen ik in de tachtiger jaren voorzitter was van de VVON afd. Amsterdam, was het onbevoegd trainen ook al een hot item.
  Smoesjes van de KNVB: We hebben geen lijsten van diplomahouders, we weten niets van geslaagden, jullie moeten
  zelf de onbevoegden opsporen en ons melden. Ga desnoods in de bosjes om trainingen te bekijken enz, enz.
  Het lycentiesysteem werkt niet! Zolang nut niet aantoonbaar is en controle niet plaats vindt, blijft het een zootje.
  In het laatste nummer van ons blad lezen we op de beginpagina duidelijke woorden van voorzitter Arnold Westen en op pag. 26
  sluit Hans Bijvank zich daarbij aan.

  Wanneer komt er een eind aan zo’n wan beleid bij de KNVB. En wanneer treedt onze vakbond eens op in de media: in het t.v. proramma Voetbalinsite bijvoorbeeld. Ik zie dit amper, maar naar een uizending met onze voorzitter Arnold Westen samen met Hans Kraaij ga ik kijken!

  Succes!

  Sportgroetend,
  Bram Landzaat

 10. hahaha, sommige treden wel op, maar meestal in het buiten en binnenland in de late uurtjes.
Archief