Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Ajax van Twente

Geplaatst op 17 november 2019 door   ·   Geen reacties

Dušan Tadić en Hakim Ziyech behoren de beste spelers van de eredivisie. Het zijn Ajacieden van een voor de Nederlandse eredivisie ongeëvenaarde klasse. Het is absolute wereldtop. Dat is zeker. En dat geldt ook voor trainer Erik ten Hag.

Het gekke van de zaak is nu dat dit trio jaren bij FC Twente actief is geweest, nog niet eens zo heel lang geleden. Dušan Tadić speelde van 2012 tot 2014 voor FC Twente en Hakim Ziyech van 2014 tot 2016. Dat roept een vraag op die vermoedelijk niet meer mag worden gesteld bij FC Twente, namelijk deze: was toenmalig voorzitter Joop Munsterman uiteindelijk toch een genie?

De aanvechting om ‘Ben je gek geworden, de man die FC Twente naar de afgrond heeft gebracht een genie? Natuurlijk niet!’ is begrijpelijk groot. Immers, hij heeft de club naar het ravijn gevoerd en het had weinig gescheeld of FC Twente was in dat ravijn gevallen en had niet meer bestaan.

Ja, dat is waar, maar hij kreeg geen weerwoord van de arjanwanhoop en het heintjetrebbebeton, die vanuit hun functie hadden kunnen en moeten bijsturen. Ze deden niks, zoals al die vazallen die behalve Joop zijn hielen ook nog zijn kloten likten, maar het risico van 92 miljoen schuld(!) wegwuifden. Niemand greep in, geen bestuurslid, geen commissaris, geen gemeenteraad, iedereen gokte met FC Twente.

Munsterman had ondertussen wel het clublied tot waarheid gemaakt: eenmaal zijn we de kampioenen geweest. En met één punt meer zou dat wonder zich in het daaropvolgende seizoen voor de tweede keer hebben voltrokken en zou de toenmalige voorzitter er nóg hebben gezeten. Hij kwam ten val door één punt tekort in 2011. Domme pech, grote gevolgen. Want toen werd het effect duidelijk van de risico’s die Munsterman had genomen met zijn speelcenten van ABN en Doyen.

Het bracht FC Twente aan de rand van een faillissement, wat het einde van de club zou zijn geweest. En het luidde de val in van de zonnekoning van Slangenbeek die FC Twente kampioen had gemaakt, onder meer door toppers als Blaise Nkufo en later Bryan Ruiz naar Enschede te halen. En later natuurlijk niet te vergeten Dušan Tadić en Hakim Ziyech. En ook Erik ten Hag in de dagen van diens rijping. Natuurlijk, dat Munsterman weg moest is logisch, hij was als machtige man aan de top eerstverantwoordelijk. Tegelijkertijd is duidelijk dat hij voetbalverstand had. Zie het huidige Ajax-trio.

Scipio

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief